Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2019

Δημιουργείται Φάκελος Υγείας Ασθενών - Προς εκμετάλλευση τα στατιστικά δεδομένα




Αξιοποίηση των big data, εφόσον διασφαλίζεται η ανωνυμία των ασθενών, με πώληση των στοιχείων της ΗΔΙΚΑ στην αγορά από το υπουργείο Υγείας Η χρήση των δεδομένων μόνο με συγκατάθεση του ασθενή 
Καθιέρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) για όλους τους κατόχους Α.Μ.Κ.Α. και Α.Υ.Π.Α., προβλέπεται από το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που συζητείται σήμερα στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων της Βουλής.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, ο Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείαςτίθεται σε λειτουργία με απόφαση του Υπουργού Υγείας. Ο Α.Η.Φ.Υ. αποσκοπεί στην προάσπιση, την προστασία και την προαγωγή της υγείας του πληθυσμού, μέσω του προγραμματισμού και της υλοποίησης πολιτικών δημόσιας υγείας, στη διασφάλιση της καθολικής και ισότιμης πρόσβασης στην παροχή ποιοτικά και ποσοτικά επαρκών υπηρεσιών υγειονομικής φροντίδας από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, στη διασφάλιση των πόρων που διατίθενται για την υγειονομική περίθαλψη, τον έλεγχο των δαπανών και την αποτελεσματική χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς επίσης και στη ρύθμιση της λειτουργίας και στην άσκηση εποπτείας στους φορείς υγειονομικής φροντίδας του ιδιωτικού τομέα.
Ο Α.Η.Φ.Υ. περιέχει το ατομικό ιστορικό υγείας του λήπτη υπηρεσιών υγείας, καθώς και δεδομένα, εκτιμήσεις και πληροφορίες κάθε είδους σχετικά με την κατάσταση και την κλινική εξέλιξη του προσώπου αυτού, ως ασθενούς, καθ’ όλη τη διαδικασία περίθαλψής του. Το περιεχόμενο του Α.Η.Φ.Υ. τηρείται ισοβίως και είναι ενιαίο και υποχρεωτικό σε εθνικό επίπεδο.
Με τη σύσταση και λειτουργία του από το Υπουργείο Υγείας, ως υπεύθυνο επεξεργασίας, ο Α.Η.Φ.Υ. διέπεται από τις διατάξεις του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων. Η επεξεργασία των δεδομένων μπορεί να γίνει για παροχή διάγνωσης και θεραπείας, για λόγους δημόσιας υγείας και προστασίας έναντι διασυνοριακών απειλών κατά της υγείας, για σκοπούς επιστημονικής έρευνας, από το υπουργείο Υγείας για θέματα εργατικού δικαίου και δικαίου κοινωνικής ασφάλισης, για την προστασία της ζωής κλπ, εφόσον υπάρχει  διασφάλιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των συμφερόντων του υποκειμένου το οποίο έχει παράσχει ρητή συγκατάθεση.
Ως εκτελούσα την επεξεργασία, για λογαριασμό του Υπουργείου Υγείας η ΗΔΙΚΑ ΑΕ, επιτρέπεται να παρέχει ανωνυμοποιημένα στοιχεία στο Υπουργείο Υγείας, με σκοπό τη διενέργεια επιδημιολογικών, στατιστικών, οικονομικών, διοικητικών και διαχειριστικών αναλύσεων για τη βελτίωση των δεικτών υγείας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Το Υπουργείο Υγείας, ως υπεύθυνος επεξεργασίας, επιτρέπεται να δημοσιεύει ή να χορηγεί, έναντι συνδρομής ή ειδικού παράβολου, στατιστικής φύσης συγκεντρωτικά στοιχεία, από τα οποία δεν μπορούν πλέον να προσδιοριστούν τα υποκείμενα των δεδομένων και τα οποία προέρχονται από τη λειτουργία του συστήματος αρχειοθέτησης του Α.Η.Φ.Υ., για σκοπούς επιστημονικής ή ιστορικής έρευνας ή για στατιστικούς σκοπούς.
Ο λήπτης υπηρεσιών υγείας, ως υποκείμενο δεδομένων, έχει, μετά από την ενεργοποίηση του Α.Η.Φ.Υ, δικαίωμα πρόσβασης στις πληροφορίες που περιέχονται σ' αυτόν.
Πηγή : healthmag.gr