Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

Bullying στα γενόσημα αντί για κίνητρα - Ρήξεις για την καινοτομία



Αδυναμίες στην πολιτική φαρμάκου και υποχρηματοδότηση του συστήματος παραδέχονται όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς
Κλασικό παράδειγμα κακής διαχείρισης κοινών στόχων, αποτελεί η διαχείριση των γενοσήμων και η ακολουθούμενη πολιτική που αφορούσε την ενίσχυσή τους τα τελευταία χρόνια.
Σε όλες τις χώρες του κόσμου η χρήση των γενοσήμων έχει αυξηθεί με την παροχή κινήτρων σε όλους όσοι εμπλέκονται στη διακίνηση και στη διάθεσή τους.
Στην Ελλάδα όμως, τα γενόσημα δέχονται bullying από όλες τις πλευρές, αντί για τεκμηρίωση και προώθηση της χρήσης τους. Γι΄ αυτό, «τα γενόσημα στην συνείδηση των Ελλήνων έχουν τελειώσει» και απαιτείται άμεση παρέμβαση.
Με τα λόγια αυτά, ο εντεταλμένος σύμβουλος τη Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και διευθυντής  Εταιρικών Υποθέσεων της ELPEN, Βασίλης Πενταφράγκας παρουσίασε στη 10η Διημερίδα επιχειρηματικότητας και επικοινωνίας υγείας, την κατάσταση που επικρατεί για τα γενόσημα στη χώρα μας, με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν επιχειρηθεί τα τελευταία χρόνια, επισημαίνοντας παράλληλα, ότι σε αυτή τη φάση μετάβασης που διανύουμε, η φαρμακοβιομηχανία θα πρέπει να βλέπει το άδικο ως ευκαιρία, αλλά ταυτόχρονα να μη σταματήσει να μάχεται για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των παραγωγικών μονάδων στην Ελλάδα.
Στο πλαίσιο στρογγυλής τράπεζας με θέμα τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην πολιτική φαρμάκου, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην διαχείριση των γενόσημων, των βιοομοειδών και των ακριβών καινοτόμων φαρμάκων, ενώ τονίσθηκε η ανεπαρκής χρηματοδότηση της φαρμακευτικής δαπάνης και οι συνεχείς ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά.
Συνεργασίες
Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΣΦΕΕ και αντιπρόεδρος της ΒΙΑΝΕΞ, Κώστας Παναγούλιας, επεσήμανε την ανάγκη για αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες θα πρέπει να στραφούν στην εξωστρέφεια, την οριακή καινοτομία, την εξειδικευμένη παραγωγή, τη συνεργασία με πολυεθνικές εταιρείες για μεταφορά τεχνογνωσίας, αλλά και τη συνεργασία των ελληνικών επιχειρήσεων μεταξύ τους, ιδίως για τα βιο-ομοειδή που κατακτούν ολοένα και περισσότερο την αγορά και η επένδυση που απαιτείται για την παραγωγή τους είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί από μία μόνο επιχείρηση.
Ρήξη και υποχωρήσεις
Αναφερόμενος στην καινοτομία, ο πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum, Πρόεδρος της Επιτροπής Φαρμακευτικών Εταιριών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος τις Janssen Ελλάδος, Μάκης Παπαταξιάρχηςαναφέρθηκε στην υποχρηματοδότηση του συστήματος υγείας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρέπει να απομονώνεται το κόστος, καθώς σε οποιαδήποτε επένδυση στην υγεία, η ανταποδοτικότητα είναι πολλαπλάσια από οποιοδήποτε άλλο κλάδο.
Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, ο κ. Παπαταξιάρχης τις χαρακτήρισε αποσπασματικές και τόνισε ότι μετάβαση δεν μπορεί να γίνει χωρίς ρήξεις, λέγοντας ότι δεν είναι εφικτό όλοι οι συντεχνιακοί παράγοντες  να είναι ικανοποιημένοι και πως κάποιοι θα πρέπει να εκχωρήσουν κάτι από τον ζωτικό χώρο που έχουν καταλάβει και να οπισθοχωρήσουν.
Η χρηματοδότηση
Ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Τάκης Γεωργακόπουλος, θέτοντας θέμα καταχρηστικής συνταγογράφησης, είπε ότι "πρέπει να ελέγξουμε ποιος παράγει τη δαπάνη στο χώρο του φαρμάκου και ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες", αν και πρόσθεσε πως "είναι από όλους παραδεκτό ότι το 1,945 δις. δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες και πρέπει να αυξηθεί".
Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Υγείας, Γιώργος Γιαννόπουλος σημείωσε πως «Πρόθεσή μας είναι να ακολουθήσει τη βαθμιαία ετήσια αύξηση της ετήσιας δημόσιας υγειονομικής δαπάνης. Είχαμε αναφέρει έναν ενδεικτικό αριθμό, ότι το 2022 θα μπορούσε να ανέλθει στα 2,3 δις. Το πρώτο βήμα έγινε με την αύξηση του ορίου δαπανών για τα φάρμακα στα νοσοκομεία κατά 45 εκατ. ευρώ», υπογραμμίζοντας όμως ότι η αύξηση των ορίων της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης δεν στοχεύει μόνο στην ελάφρυνση της φαρμακοβιομηχανίας, αλλά κυρίως στη μείωση της συμμετοχής των ασθενών.
Αντιμετώπιση των ελλείψεων
Στις ελλείψεις φαρμάκων αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Αλέξανδρος Τσαπέκος, καλώντας το υπουργείο Υγείας να χρησιμοποιήσει εργαλεία όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για την επίλυση του προβλήματος. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά,  «δεν μπορούμε καθημερινά να ψάχνουμε τα φάρμακα σε έλλειψη, αντί να ασχολούμαστε με τον ασθενή μας, να του μιλάμε για τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων, να τον συμβουλεύουμε για το τι πρέπει να προσέξει και τι να αποφύγει».
Πηγή : healthmag.gr