Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

«Πληγές» εξοικονομήσεων οι καθυστερήσεις στην Επιτροπή Αξιολόγησης και η χαμηλή διείσδυση γενοσήμων




FacebookTwitterPinterestΠερισσότερα...
Αναξιοποίητη μένει η δυνατότητα σοβαρών εξοικονομήσεων στη φαρμακευτική δαπάνη από τις δυστοκίες εφαρμογής αποτελεσματικών πολιτικών για τα γενόσημα, σημειώνουν στελέχη της Φαρμακοβιομηχανίας.
Διείσδυση
Διαχρονικό «αγκάθι» στις προσπάθειες εξοικονομήσεων είναι η αδυναμία αύξησης της διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά. Η αστοχία στη διείσδυση ήταν εμφανής και στην  πρόσφατη μελέτη της ICAP, για την αγορά των παραγωγικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων.
Στο ζήτημα επανέρχεται, όμως, και η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας. Με ανακοίνωση της κάνει λόγο για «απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα» των μεριδίων των γενοσήμων, «τόσο σε δαπάνη ΕΟΠΥΥ (~11,5%) όσο και σε όγκο (~25,5%)», που τοποθετούν την Ελλάδα στην τελευταία θέση σε ποσοστό διείσδυσης στην Ευρώπη.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ΠΕΦ, η ζημία είναι σοβαρή και πλήττει πρώτα τους ασθενείς και φυσικά το σύστημα φαρμακευτικής φροντίδας, το οποίο χάνει ακόμη και 200 εκατ. ευρώ, από την αδυναμία του να αξιοποιήσει τη δυνατότητα σοβαρών εξοικονομήσεων. «Ταυτόχρονα, τα πολύ χαμηλά μερίδια των γενοσήμων σημαίνουν την απώλεια σημαντικής προστιθέμενης αξίας από την εγχώρια παραγωγική φαρμακοβιομηχανία που κατά κύριο λόγο αναπτύσσει και παράγει γενόσημα φάρμακα», αναφέρει η ανακοίνωση.
Επιτροπή Αξιολόγησης
Πέραν, όμως, της διαχρονικής αναποτελεσματικότητας των πολιτικών στην αύξηση των μεριδίων των γενοσήμων, τους τελευταίους μήνες «λάδι στη φωτιά» των καθυστερήσεων φέρεται να ρίχνουν οι δυσλειτουργίες στην Επιτροπή Αξιολόγησης.
Τα γενόσημα φάρμακα εντάσσονται και αυτά στη διαδικασία αξιολόγησης τους στην αρμόδια Επιτροπή, πριν την ένταξη τους στο σύστημα αποζημίωσης. Στελέχη της αγοράς εξέφρασαν τις καταρχήν ενστάσεις τους, υποστηρίζοντας πως είναι μια περιττή διαδικασία, όταν έχει περάσει αντίστοιχη αξιολόγηση η δραστική ουσία, του φαρμάκου αναφοράς. Οι ανησυχίες τους να μην ήταν ικανές να εξαιρέσουν εξαρχής τα γενόσημα από τη διαδικασία. Μια διαδικασία που έχει ήδη συναντήσει αρκετά εμπόδια, κυρίως με την αδυναμία εξεύρεσης αξιολογητών. Αποτέλεσμα είναι αρκετά νέα γενόσημα να περιμένουν από τον περασμένο Αύγουστο να εισέλθουν στην ελληνική αγορά, στερώντας από το σύστημα περαιτέρω εξοικονομήσεις, όπως σημειώνουν στο Virus στελέχη της αγοράς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, Αριστοτέλους και Επιτροπή εξετάζουν τρόπους επιτάχυνσης των διαδικασιών, μειώνοντας ενδεχομένως τον αριθμό των αξιολογητών που απαιτούνται (ίσως και το μηδενισμό τους). Ωστόσο, μέχρι στιγμής φαίνεται πως έχουν μείνει στις προθέσεις.
Τι απαιτείται;
Στην ανακοίνωση της, πάντως, η ΠΕΦ ξεκακαρίζει πως «η αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω της μονοδιάστατης πολιτικής συμπίεσης των τιμών τους ή της επιβολής της υποχρεωτικής συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας».
Αλλά καλεί την Πολιτεία:
  • Να διορθώσει την τεράστια στρέβλωση της επιβολής clawback στα γενόσημα και τα οικονομικά φάρμακα. Είναι δεδομένο ότι τα γενόσημα όχι μόνο  δεν αυξάνουν σε καμία περίπτωση τη δαπάνη, αλλά αντίθετα τη μειώνουν όσο περισσότερο χρησιμοποιούνται
  • Να επισπεύσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων (πρωτόκολλα και φίλτρα συνταγογράφησης, έλεγχος της αποζημίωσης και της κατανάλωσης, κίνητρα για την επιλογή γενοσήμων και οικονομικότερων φαρμάκων από ιατρούς, φαρμακοποιούς και ασθενείς)
  • Να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση στην ένταξη σε καθεστώς αποζημίωσης των νέων γενοσήμων φαρμάκων.
Πηγή : virus.com.gr