Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Νέα επισήμανση της σεκουκινουμάμπης για την ψωριασική αρθρίτιδα



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την επικαιροποίηση της επισήμανσης για τη σεκουκινουμάμπη. Η σεκουκινουμάμπη είναι η πρώτη και μοναδική πλήρως ανθρώπινη θεραπεία, που αναστέλλει ειδικά την ιντερλευκίνη-17A (IL-17A), στην ψωριασική αρθρίτιδα (ΨΑ).
Η νέα επικαιροποίηση της επισήμανσης περιλαμβάνει το ευέλικτο δοσολογικό σχήμα μέχρι και τα 300 mg, με βάση την κλινική ανταπόκριση και αυτό θα παρέχει στους γιατρούς περισσότερες επιλογές για τους ασθενείς τους.
Η επικαιροποίηση της επισήμανσης περιλαμβάνει, επίσης, τα ακτινολογικά δεδομένα 24 εβδομάδων με υποδόρια θεραπευτικά σχήματα, που δείχνουν ότι η σεκουκινουμάμπη αναστέλλει την εξέλιξη της βλάβης των αρθρώσεων στην ΨΑ.
Ο Paul Emery, καθηγητής ρευματολογίας, Arthritis Research UK και διευθυντής του Βιοϊατρικού Ερευνητικού κέντρου NIHR του Leeds, δήλωσε: “Έχει διαπιστωθεί ότι η σεκουκινουμάμπη επιβραδύνει την εξέλιξη της βλάβης των αρθρώσεων, που προκαλεί η ψωριασική αρθρίτιδα και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια κινητικότητας για τους ασθενείς. Η επικαιροποίηση της επισήμανσης διευκολύνει το ευέλικτο δοσολογικό σχήμα μέχρι και τα 300 mg, παρέχοντας στους γιατρούς και στους ασθενείς περισσότερες επιλογές για τη στόχευση αυτής της εξελισσόμενης διαταραχής, που προκαλεί αναπηρία, με βάση την ατομική ανταπόκριση στη θεραπεία”.
Αυτή η επικαιροποίηση της επισήμανσης είναι σημαντική, καθώς η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια κινητικότητας και μη αναστρέψιμη βλάβη των αρθρώσεων, αν δεν χορηγηθεί η βέλτιστη θεραπεία. Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια χρόνια, εξελισσόμενη και μη αναστρέψιμη νόσος, που προκαλεί πόνο, κόπωση, καθώς επίσης και διαταραχή των δραστηριοτήτων και σημαντική απώλεια κινητικότητας λόγω δομικής βλάβης.
Ο Eric Hughes, επικεφαλής του Παγκόσμιου Τμήματος Ανάπτυξης (Global Development Unit Head), Ανοσολογίας, Ηπατολογίας και Δερματολογίας, δήλωσε: "Η σεκουκινουμάμπη είναι ο μόνος αναστολέας IL-17A, που εμφάνισε ασφάλεια και αποτελεσματικότητα 5 ετών σε μελέτες Φάσης III της ψωριασικής αρθρίτιδας και της αγκυλοποιητικής σπονδυλαρθρίτιδας. Επαναπροσδιορίζουμε την ευεξία των ασθενών, που πάσχουν από όλες τις πτυχές της ψωριασικής αρθρίτιδας. Αυτή η επικαιροποίηση της επισήμανσης υποστηρίζει περαιτέρω τους γιατρούς, που συνταγογραφούν και τους ασθενείς στη θεραπευτική τους επιλογή”.
Πηγή : healthmag.gr