Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Τα σχέδια του ΣΥΡΙΖΑ για τη φαρμακευτική δαπάνη την επόμενη τετραετία




FacebookTwitterPinterestΠερισσότερα...
Προεκλογικό «άρωμα» ανέδυε η ομιλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, την τελευταία ημέρα του 14ου Πανελλήνιου Συνεδρίου της ΕΣΔΥ. Μεταξύ άλλων, ο Γ. Γιαννόπουλος μίλησε και για αύξηση τόσο της δημόσιας δαπάνης για την υγεία όσο και της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης.
Περιγράφοντας τη στρατηγική για την Πολιτική Υγείας στην Ελλάδα, που ακολούθησε η Αριστοτέλους την περίοδο 2015-2018, ο κ. Γιαννόπουλος ανέφερε ότι στηρίχθηκε σε τρεις άξονες: την άρση των εμποδίων στην πρόσβαση, την αναβάθμιση της διοίκησης των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα και την οικονομική βιωσιμότητα του δημόσιου συστήματος υγείας.
Όπως υποστήριξε, αυτή η στρατηγική θα επιβεβαιωθεί και θα επεκταθεί στην επόμενη τετραετία, «με βασικό εργαλείο την αύξηση του capacity του δημόσιου τομέα».
Ωστόσο, για την ηγεσία της Αριστοτέλους υπάρχουν τρεις βασικές προκλήσεις:
1.     Η χαμηλή δημόσια δαπάνη για την υγεία (5.2% του ΑΕΠ),
2.     Το υψηλό ποσοστό «out of pocket» πληρωμών στο σύνολο της υγειονομικής δαπάνης (38%-39%),
3.     Το υψηλό ποσοστό κατοίκων που δηλώνουν ότι δεν λαμβάνουν αναγκαίες υπηρεσίες υγείας, για οικονομικούς λόγους ( 14% το 2015, 10.9% το 2016).
Μάλιστα, ο κ. Γιαννόπουλος εντόπισε τις εστίες των υψηλών ιδιωτικών δαπανών στο πεδίο της οδοντιατρικής περίθαλψης, της συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη και τις εργαστηριακές εξετάσεις, στις υπηρεσίες αποκατάστασης και φροντίδας χρονίως πασχόντων και στην έγκαιρη πρόσβαση στις δημόσιες δομές.
Για την περίοδο 2019-2022, όμως, στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η δημόσια δαπάνη για την υγεία να φθάσει στο 6.2% του ΑΕΠ το 2022, ενισχύοντας κατ’ αντιστοιχία και τη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη και τα όρια δαπανών του ΕΟΠΥΥ προς τους ιδιώτες παρόχους, δίνοντας προτεραιότητα, μεταξύ άλλων, στην οδοντιατρική φροντίδα.
Ειδικά για το Φάρμακο, σε συνδυασμό με την επεξεργασία του νέου συστήματος τιμολόγησης, αποζημίωσης και κατανομής των επιστροφών, η Αριστοτέλους φέρεται να προωθεί τη θέσπιση μιας «θεμιτής», όπως τη χαρακτήρισε ο κ. Γιαννόπουλος, δημόσια φαρμακευτική δαπάνη. Κατά την ηγεσία του Υπουργείου εφικτή είναι η αύξηση της στα 2,4 δισ. ευρώ το 2022.
Στα σχέδια του Υπουργείου Υγείας για την επόμενη τετραετία να καλυφθούν τα κεντά από συνταξιοδοτήσεις, που υπολογίζονται σε περίπου 1500 ετησίως, αλλά και να αναπληρωθούν τα ακάλυπτα κενά της περιόδου 2010-2015.
Αυτό θα προστεθεί στις ήδη δρομολογημένες παρεμβάσεις:
1.     Αύξηση ορίων δαπανών για το 2019 (περίπου 93 εκατ. ευρώ, 45 εκατ. εκ των οποίων για την αύξηση των ορίων της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και 48 για την αύξηση των ορίων δαπανών του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες παρόχους)
2.     Ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό (2000 θέσεις γιατρών ΕΣΥ, 1200 θέσεις μη ιατρικού προσωπικού, πέραν του επικουρικού)
3.     Σοβαρά βήματα εμπέδωσης του νέου μοντέλου οργάνωσης και λειτουργίας της ΠΦΥ
4.     Τομεοποιημένο σχέδιο ολοκλήρωσης της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.
5.     Κατάρτιση εθνικού σχεδίου για την αποκατάσταση και την ανακουφιστική φροντίδα
6.     Θεσμοί αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης για τα φάρμακα. Πρωτόκολλα, Μητρώα & ο Οργανισμός Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας. Μέτρα για τη μείωση των επιβαρύνσεων των ασθενών στην φαρμακευτική δαπάνη και την αύξηση της διείσδυσης των γενοσήμων
7.     Αύξηση του capacity των εξωνοσοκομειακών δομών στα 2 επόμενα χρόνια (κατά 10% το χρόνο), για παρακλινικές εξετάσεις , φυσικοθεραπείες, οδοντοπροσθετικές εργασίες.
8.     Ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Νεοπλασιών και χάραξη εθνικής στρατηγικής για τον καρκίνο
9.     Δέσμη μέτρων για την βελτίωση της διοίκησης: θεσμοί προάσπισης δικαιωμάτων ληπτών και συμμετοχής των ασθενών στη λήψη των αποφάσεων, θεσμοί και εργαλεία αξιολόγησης, αναβάθμιση πληροφοριακών συστημάτων και αξιοποίησης δεδομένων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση για νοσηλευόμενους, μητρώο φαρμάκων, ενιαία κωδικοποίηση εργαστηριακών εξετάσεων, αναμόρφωση ΚΕΝ (DRGs).
Πηγή : virus.com.gr