Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Σε ΦΕΚ η απόφαση για τα ληξιπρόθεσμα. Δείτε τις εκπτώσεις ανά κλάδο




FacebookTwitterPinterestΠερισσότερα...
Με αναδρομικό «ψαλίδι» θα αποδοθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τους παρόχους υγείας, σύμφωνα με νέα κυβερνητική ρύθμιση που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Μια σημαντική εκκρεμότητα προς τους παρόχους υγείας «κλείνει» η κυβέρνηση με το νόμο 4578/2018, αφού με το άρθρο 12 ρυθμίζει την εκκαθάριση και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλιστικών ταμείων, οι οποίες έχουν παραμείνει στον ΕΦΚΑ.
Οι οφειλές αυτές, λοιπόν, θα εκκαθαριστούν και θα πληρωθούν κατά παρέκκλιση των διατάξεων περί παραγραφής μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2019, αλλά με αναδρομικό «κούρεμα».
Συγκεκριμένα, η αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών στους παρόχους ιδιωτικής υγείας καθορίζεται ως εξής:
  • Διαγνωστικά Κέντρα – Εργαστήρια: Α) Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 15.000 ευρώ μείωση 5%, Β) Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 15.000 ευρώ μείωση 10%.
  • Ιδιωτικές Κλινικές, Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης, Μονάδες Χρόνιας Αιμοκάθαρσης: μείωση 10% για δαπάνες Νοσηλείας.
  • Συμβεβλημένοι Ιδιώτες Ιατροί: Α) Για ποσό μηνιαίας οφειλής μέχρι 4.000 ευρώ μείωση 5%, Β) Για ποσό μηνιαίας οφειλής πάνω από 4.000 ευρώ μείωση 10%.
  • Προμηθευτές Υγειονομικού και λοιπού υλικού: μείωση 25% για δαπάνες ειδικών νοσοκομειακών υλικών (υλικά λαπαροτομίας, ορθοπεδικά υλικά, καρδιοεπεμβατικά, ενδοφακοί, επιθέματα μαστού, υλικά αγγειοπλαστικής κ.ά.).
  • Συμβεβλημένοι λοιποί πάροχοι υπηρεσιών υγείας (φυσιοθεραπευτές, λογοθεραπευτές κ.λπ.): μείωση 5%.
  • Φαρμακευτικές εταιρείες: μείωση 8%.
  • Φαρμακεία: μείωση 3,5%.
Οι λοιπές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις που προκύπτουν από τυχόν υπόλοιπο λόγω πληρωμής προκαταβολής, εξοφλούνται για οφειλές μέχρι δεκαπέντε (15.000) ευρώ με έκπτωση είκοσι τοις εκατό (20%) και για οφειλές
πάνω από δεκαπέντε (15.000) ευρώ με έκπτωση σαράντα πέντε τοις εκατό (45%) επί της συναλλακτικής αξίας
(αξίας του παραστατικού προ Φ.Π.Α.), του απομένοντος, μετά την αφαίρεση της προκαταβολής, υπολοίπου.
Επισημαίνεται ότι με τον ίδιο νόμο ρυθμίζεται επίσης η εκκαθάριση και αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ασφαλισμένους. Τα ποσά αυτά θα αποδοθούν στο 100%.
Ως ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, νοούνται εκείνες που αφορούν τα έτη από 1.1.2006 και εντεύθεν, για τις οποίες έχουν εκδοθεί τα προβλεπόμενα, κατά περίπτωση, παραστατικά ή αποδεικνύεται η παροχή των υπηρεσιών ή η παραλαβή των προϊόντων και οι οποίες δεν έχουν εξοφληθεί έως την έναρξη ισχύος του παρόντος.
Πηγή : virus.com.gr