Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018

Στόχος τα κουνούπια για πρόληψη των τροπικών ασθενειών του καλοκαιριού



Έγκαιρη εξυγίανση των εστιών αναπαραγωγής τους με εναλλακτικά σκευάσματα
κλιματική αλλαγή και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, φέρνουν τις τροπικές ασθένειες "στην πόρτα μας", με αποτέλεσμα να χρειάζεταιμακροπρόθεσμος σχεδιασμός για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους, κυρίως μέσω της μείωσης των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών.
Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα που πέρασε στο υπουργείο Υγείας, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας. Στη σύσκεψη, έγινε απολογισμός των δράσεων του 2018 σχετικά με την αντιμετώπιση νοσημάτων που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών και προγραμματισμός ανάλογων δράσεων για το 2019.

Στη σύσκεψη μετείχαν Γενικοί Διευθυντές Δημόσιας Υγείας Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων, εκπρόσωποι των υπουργείων Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, μέλη της Εθνικής Επιτροπής Τροπικών Νοσημάτων, εκπρόσωποι του  ΚΕΕΛΠΝΟ, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, υπηρεσιακοί παράγοντες της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας, καθώς και ειδικοί επιστήμονες από αναγνωρισμένους φορείς.
Κατά τη συζήτηση, παρουσιάστηκαν τα προγράμματα δράσεων των Περιφερειών,  έγινε συνολική αποτίμηση των αποτελεσμάτων, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες εισηγήθηκαν τις απαιτούμενες  βελτιώσεις. 
Κύριος στόχος παραμένει ο συντονισμός και οι έγκαιρες δράσεις των αρμοδίων φορέων και τις καθοδηγητικές εγκυκλίους του Υπουργείου Υγείας, να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατόν οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών, μειώνοντας παράλληλα τις επιπτώσεις στο πληθυσμό της χώρας.
Τέλος επισημάνθηκε από τους ειδικούς επιστήμονες, ότι με δεδομένο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν με αποτέλεσμα να οξυνθούν τα νοσήματα που μεταδίδονται με κουνούπια, γεγονός που απαιτεί μακροπρόθεσμο σχεδιασμό προγραμμάτων αντιμετώπισης των διαβιβαστών.
Στη σύσκεψη προτάθηκαν οι πρώτες δράσεις που θα συμπεριληφθούν στον προγραμματισμό του 2019 και οι οποίες αφορούν:
·         Άμεσο σχεδιασμό δράσεων για την έγκαιρη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών.
·         Έγκαιρη περιβαλλοντική εξυγίανση των εστιών αναπαραγωγής των κουνουπιών από τους αρμόδιους ΟΤΑ - πρόκειται για βασικό στοιχείο των προγραμμάτων αντιμετώπισης.
·         Διερεύνηση από τους αρμόδιους φορείς, της δυνατότητας επέκτασης των εγκρίσεων σε διαθέσιμα σκευάσματα, για την εναλλακτική διαχείριση των δράσεων.
Πηγή : healthmag.gr