Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Ατομικός φάκελος ασθενή από όλους τους παθολόγους


Δεν αποκλείονται από την περίθαλψη οι πολίτες που δεν θα εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό
Ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας των ασθενών θα μπορούν να δημιουργούν και να διαχειρίζονται οι παθολόγοι, συμβεβλημένοι και μη, με υπουργική απόφαση που πρόκειται άμεσα να εκδοθεί.
Παράλληλα, όλοι οι παθολόγοι θα μπορούν να εξυπηρετούν τους πολίτες, χωρίς να αποκλείονται όσοι δεν έχουν εγγραφεί στις λίστες των οικογενειακών γιατρών ως τις 31 Δεκεμβρίου.
Τα παραπάνω διαβεβαίωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε αντιπροσωπεία της Επαγγελματικής Ένωσης Παθολόγων Ελλάδος (ΕΕΠΕ) την οποία αποτελούσαν ο πρόεδρος της Ένωσης Ευ. Τούλης, ο αν. γενικός γραμματέας Ανδ. Πάγκαλης, ο υπεύθυνος διοικητικών και νομικών θεμάτων Μάριος Πυρπασόπουλος , ο υπεύθυνος εκδηλώσεων και κινητοποίησης Αντ. Αντωνιάδης και ο υπεύθυνος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Παν. Χαλβατσιώτης.
Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα παρακάτω:
·         Ο θεσμός του gatekeeping για παραπομπή σε νοσοκομεία δεν θα αφορά τους παθολόγους, συμβεβλημένους ή μη
·         Δεν θα υπάρξει κανένας αποκλεισμός από τη συνταγογράφηση ή και την παραπεμπτικογραφία για όλους τους παθολόγους.
·         Υπό συζήτηση τίθεται η βελτίωση των όρων των συμβάσεων των ήδη συμβεβλημένων οικογενειακών γιατρών, θέμα που θα αποτελέσει το αντικείμενο συνάντησης με τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Στ. Βαρδαρό.
Όσον αφορά τις προκηρύξεις νέων θέσεων - συμβάσεων στην ΠΦΥ, ο υπουργός υποσχέθηκε να εξετάσει τη δυνατότητα να προκηρύσσονται θέσεις ειδικών παθολόγων, ανεξάρτητα από αντίστοιχες που θα προκηρύσσονται για γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους, με κατάργηση του διαζευκτικού στις προκηρύξεις των θέσεων.
Μετά την επισήμανση για τα προβλήματα που υπάρχουν στη χρήση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ζητήθηκε η συμβολή της ΕΕΠΕ για τη βελτίωσή τους σε συνάντηση με εκπροσώπους της ΗΔΙΚΑ.
Κατά τη συνάντηση δεν έγινε δεκτή η πρόταση να συμπεριληφθούν οι παθολόγοι στη διαπραγμάτευση του ΠΙΣ για τις συλλογικές συμβάσεις ειδικών γιατρών.
Πηγή : healthmag.gr