Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018

Συσκέψεις «εν κρυπτώ» για τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ




FacebookTwitterPinterestΠερισσότερα...
Ημερίδα για το παρόν και το μέλλον της ΠΦΥ, μακριά από τα «φώτα» της δημοσιότητας, διοργανώνει το υπουργείο Υγείας. 
Ερωτηματικά «γεννά» ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να «γιορτάσει» η Αριστοτέλους τη συμπλήρωση ενός έτους από την έναρξη της «εμβληματικής», όπως έχει χαρακτηριστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, μεταρρύθμισης που υλοποιεί στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Ο λόγος για ημερίδα που διοργανώνει στις 7 Δεκεμβρίου στο Ζάππειο Μέγαρο σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, οι ομιλητές θα κάνουν απολογισμό λειτουργίας του νέου συστήματος, όπου πρωταγωνιστούν οι ΤοΜΥ. Παράλληλα, θα αναφερθούν στα «βήματα» για την ολοκλήρωση της προσπάθειας αυτής μετά το 2020.

Στην πολύ σημαντική αυτή εκδήλωση έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας. Δεν έχει προσκληθεί, όμως, ούτε ένας δημοσιογράφος! Όπως μαθαίνουμε, μάλιστα, η προθεσμία υποβολής δηλώσεων συμμετοχής έκλεισε προ εβδομάδος.
Συνήθως, βέβαια, οι εκπρόσωποι του τύπου καλούνται ξεχωριστά. Όμως, 48 ώρες πριν από την έναρξη της ημερίδας δεν έχει σταλεί καν ενημέρωση για την ημερομηνία, πόσο μάλλον πρόσκληση… Ούτε, όμως, στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας υπάρχει κάποια σχετική ανάρτηση, τουλάχιστον την ώρα που γράφεται το παρόν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Virus, μετά τις ομιλίες και πριν την αποφώνηση του ΓΓ για την ΠΦΥ, αναφορικά με τον μέλλον της μεταρρύθμισης, θα ακολουθήσουν ερωτήσεις από το κοινό. Ο προβλεπόμενος χρόνος, βάσει προγράμματος, είναι 15 λεπτά.
Γιατί, λοιπόν, η πολιτική ηγεσία διοργανώνει την ημερίδα «εν κρυπτώ»; Μήπως θέλει να αποφύγει τις δύσκολες ερωτήσεις, «στήνοντας» το κοινό; Αν, εξάλλου, η μεταρρύθμιση πάει όσο καλά ισχυρίζονται όπου σταθούν κι όπου βρεθούν τα στελέχη του υπουργείου, είναι βέβαιο ότι δεν έχουν κάτι να φοβηθούν. Εκτός, αν η «εικόνα» που παρουσιάζουν δεν είναι η πραγματική.
Υπενθυμίζεται πως ο ΠΟΥ έχει αναλάβει, κατόπιν συμπεφωνημένης αμοιβής, να προσφέρει τεχνική βοήθεια στην ελληνική κυβέρνηση για την αποτελεσματική υλοποίηση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ. Άραγε η εν λόγω εκδήλωση, που διοργανώνεται μακριά από τα «φώτα» της δημοσιότητας, χρηματοδοτείται από το ίδιο «πακέτο»; Εντάσσεται, δηλαδή, στην τεχνική βοήθεια ή σε δαπάνες για την επικοινωνία της μεταρρύθμισης; Γιατί στην τελευταία αυτή περίπτωση, η απουσία του τύπου θα ήταν σκανδαλώδης.
Πηγή :virus.com.gr