Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

Αυξήσεις μέχρι 10% στα φάρμακα με νέο σύστημα τιμολόγησης



Τροπολογία στη Βουλή προβλέπει επίσης αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης κατά 20 εκ. ευρώ - Αγοραστής των ακριβών φαρμάκων το ΙΦΕΤ
Το νέο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων της μεταμνημονιακής περιόδου, μαζί με μια μικρή αύξηση στο όριο της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, ρυθμίζονται στο νομοσχέδιο - σκούπα που συζητείται στη Βουλή.
Το υπό θεσμοθέτηση σύστημα επιτρέπει διορθώσεις στις τιμές των φαρμάκων που έχουν υποστεί δραματικές μειώσεις εξαιτίας της μνημονιακής πολιτικής των προηγουμένων ετών και τα οποία κινδυνεύουν να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά ως ασύμφορα. Μόνο που η δυνατότητα αύξησης περιορίζεται σε 10 ποσοστιαίες μονάδες σε κάθε γενική ανατιμολόγηση, η οποία έχει θεσμοθετηθεί να γίνεται πλέον σε ετήσια βάση.
Οι σχετικές θεσμικές αλλαγές είχαν συζητηθεί ήδη στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης και αναμενόταν η ψήφισή τους, μόνο που ο φόρτος εργασίας στη Βουλή έφερε καθυστερήσεις και για το λόγο αυτό επελέγη τελικά η λύση της θεσμοθέτησης μέσω τροπολογίας (σχετικό ρεπορτάζ Healthmagεδώ), η οποία τελικά κατατέθηκε χθες το βράδυ.
Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει για το 2018, αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης από τα 530 εκ. ευρώ στα 550 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα 455 εκ. ευρώ αφορούν τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, τα 12 εκ. ευρώ το νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και τα 82 εκ. ευρώ τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ.
Επίσης στο άρθρο που αφορά τον υπολογισμό του clawback για τη φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ, δίνεται η δυνατότητα υπολογισμού είτε ανά κάτοχο άδειας κυκλοφορίας είτε ανά φαρμακευτική εταιρία, κατ΄ αναλογία του υπολογισμού clawback για τη νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και τη δαπάνη των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ.
To ΙΦΕΤ και τα ακριβά φάρμακα
Στην τρίτη παράγραφο, η τροπολογία προβλέπει την προμήθεια φαρμάκων των νοσοκομείων μέσω ΙΦΕΤ, εφόσον έχει προηγηθεί διαπραγμάτευση με την αρμόδια επιτροπή και έχουν συναφθεί συμφωνίες. Παραπέμπει δε, σε κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας για τον καθορισμό της διαδικασίας αγοράς φαρμάκων και του τρόπου προμήθειας των νοσοκομείων από το ΙΦΕΤ.
Τέλος με την τέταρτη παράγραφο της τροπολογίας, καθιερώνεται το νέο σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων, καταργώντας τις προηγούμενες σχετικές διατάξεις.
Νέο σύστημα τιμολόγησης
Σύμφωνα με την τροπολογία, καθιερώνεται η τιμολόγηση των πρωτοτύπων φαρμάκων και των εκτός περιόδου προστασίας δεδομένων, με το μέσο όρο των δύο φθηνότερων, αλλά διαφορετικών τιμών της Ευρωζώνης και μέχρι του ελαχίστου ορίου του Κόστους Ημερήσιας Θεραπείας (ΚΗΘ), όπως αυτό ορίζεται από απόφαση του υπουργού Υγείας. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ).
Για τα ήδη κυκλοφορούντα φάρμακα, εφόσον διαπιστωθεί τιμή χαμηλότερη της φθηνότερης τιμής στην Ευρωζώνη, δίνεται δυνατότητα χορήγησης αύξησης μέχρι ποσοστού 10% επί της τιμής του τελευταίου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων και με ανώτατο όριο τη χαμηλότερη τιμή της Ευρωζώνης.
Αντίθετα, εάν διαπιστωθεί τιμή υψηλότερη του μέσου όρου των δύο διαφορετικών φθηνότερων τιμών της Ευρωζώνης, τότε η τιμή των πρωτοτύπων μειώνεται σε κάθε γενική ανατιμολόγηση μέχρι 10 ποσοστιαίες μονάδες από την τιμή του τελευταίου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων και με ελάχιστο πλαφόν τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων τιμών της Ευρωζώνης, πάντως όχι χαμηλότερα από το ΚΗΘ που έχει οριστεί από τη σχετική υπουργική απόφαση.
Τα γενόσημα, τιμολογούνται στο 65% της τιμής των φαρμάκων αναφοράς, μετά τη λήξη της προστασίας δεδομένων και με ελάχιστο όριο το ΚΗΘ της σχετικής υπουργικής απόφασης.
Από την κοστολόγηση των φαρμάκων εξαιρείται το κόστος δειγμάτων, εξόδων συνεδρίων, δαπανών πολυτελών διαφημιστικών εντύπων, προμηθειών μεσαζόντων, υπερτιμολογήσεων κλπ.
Τα φάρμακα αναφοράς για να πάρουν τιμή, θα πρέπει ήδη να έχουν τιμολογηθεί σε τουλάχιστον 3 κράτη - μέλη της Ευρωζώνης. Και οι καθορισμένες τιμές εφαρμόζονται αναδρομικά για όλα τα φάρμακα, ανεξάρτητα από την ημερομηνία έγκρισής  τους. Για τη ρύθμιση αυτής της ανατιμολόγησης, θα υπάρξει επόμενη απόφαση του υπουργού Υγείας.
 Πηγή : healthmag.gr