Δευτέρα 18 Μαρτίου 2019

Νέο σύστημα ελέγχου για τις ελλείψεις φαρμάκων από τον ΕΟΦ



Οι θέσεις κάθε φορέα της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου για το πρόβλημα, αναλύθηκαν σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου HellasPharm
Μια νέα πλατφόρμα δήλωσης των ελλείψεων φαρμάκων στην αγορά, παρουσιάζει σήμερα ο ΕΟΦ, δίνοντας προβάδισμα στους επαγγελματίες υγείας και τους ασθενείς να μετέχουν στην καταγραφή των προβλημάτων επάρκειας φαρμάκων στην φαρμακευτική περίθαλψη.
Ταυτόχρονα, θα συνεχίσει να λειτουργεί το σύστημα δηλώσεων των ελλείψεων από τις φαρμακευτικές, προσαρμοσμένο στη νέα πλατφόρμα, ενώ "στα σκαριά" βρίσκεται και η δημιουργία μιας ακόμη on line εφαρμογής, για την καταγραφή των πωλήσεων φαρμάκων μεταξύ φαρμακαποθηκών.
Το τελευταίο αποτελεί μεγάλη πληγή, καθώς καινούριες φαρμακαποθήκες πωλούν απ΄ ευθείας στον εξαγωγέα και τα φάρμακα αυτά, δεν βρίσκονται ποτέ στην εσωτερική αγορά.
Στις νέες εφαρμογές του ΕΟΦ αναφέρθηκε χθες ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού Ηλίας Γιαννόγλου, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τις ελλείψεις των φαρμάκων στη χώρα μας, στο πλαίσιο του συνεδρίου Hellas Pharm που πραγματοποιήθηκε στο Μαρούσι.
Ο κ. Γιαννόγλου, υπογράμμισε ότι μέχρι στιγμής, ο ΕΟΦ γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο, τι έχει πουληθεί από τις φαρμακευτικές στα φαρμακεία, τις φαρμακαποθήκες και τα νοσοκομεία, καθώς επίσης και τι έχει συνταγογραφηθεί, μέσω ΗΔΙΚΑ. Με τον τρόπο αυτό, ελέγχονται οι ποσότητες φαρμάκων που διατίθενται στην εγχώρια αγορά για την κάλυψη των ασθενών.
Ταυτόχρονα λειτουργεί και η καταγραφή σε πραγματικό χρόνο των παράλληλων εξαγωγών που πραγματοποιούνται νόμιμα από τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών. 
Έτσι, είναι δυνατόν να τεκμηριωθεί η όποια απόφαση απαγόρευσης εξαγωγών για την κάλυψη της εσωτερικής αγοράς, καθώς μετά από κάθε τέτοια απόφαση, τα διεθνή όργανα ζητούν ικανοποιητική τεκμηρίωση για την απόφαση που θέτει εμπόδια στην ελευθερία διακίνησης αγαθών.
Ο κ. Γιαννόγλου σημείωσε πως σήμερα, 700 φάρμακα έχουν τιμή χαμηλότερη από τη φθηνότερη τιμή της Ευρώπης και την ίδια στιγμή, απαγορεύονται οι αυξήσεις. Αναπόφευκτα, αυτά τα φάρμακα είτε εξάγονται, είτε αποσύρονται ως ασύμφορα. Και η κάλυψη έρχεται από άλλα πολύ ακριβότερα σκευάσματα, το κόστος των οποίων επιβαρύνεται το κράτος και ο ασθενής. Για το λόγο αυτό άλλαξε το σύστημα τιμολόγησης, επιλέχθηκε ο μέσος όρος των δύο φθηνότερων τιμών της Ευρωζώνης, προκειμένου να προστατευθούν τα παλαιά, φθηνά φάρμακα να παραμείνουν στην αγορά. Αντίστοιχα, εξαιρούνται από το σύστημα ανατιμολόγησης τα εμβόλια και τα παράγωγα αίματος.
Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι σε ότι αφορά τα εμβόλια υπήρξε πρόβλημα εφοδιασμού της παγκόσμιας αγοράς, όπως για παράδειγμα με το εμβόλιο του κοκκύτη, όπου εντοπίστηκε πρόβλημα παραγωγής του αντιγόνου του ιού, ενώ ταυτόχρονα αυξήθηκε ο πληθυσμός που εμβολιάζεται, με την Κίνα να αυξάνει σημαντικά τη ζήτηση. Αντίστοιχα σε ότι αφορά τη γρίπη, τόνισε ότι φέτος, η Πορτογαλία προμηθεύτηκε μόνο το τριδύναμο εμβόλιο, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί με το 50% του κόστους, σε αντίθεση με τη χώρα μας, όπου διατέθηκε μόνο το τετραδύναμο.
Εξήγησε ακόμη, ότι όταν υπάρχει απόσυρση ή έλλειψη ενός φαρμάκου από την αγορά, ο ΕΟΦ δίνει εντολή στο ΙΦΕΤ για προμήθεια του φαρμάκου, μόνο που τότε η αγορά γίνεται σε πολύ υψηλότερη τιμή, καθώς το ΙΦΕΤ αγοράζει από φαρμακαποθήκες του εξωτερικού, σε όποια τιμή ζητήσουν αυτές.
Ο ΣΦΕΕ
Αναφερόμενος στο θέμα των ελλείψεων, ο γενικός διευθυντής του ΣΦΕΕ Μιχάλης Χειμώνας, σημείωσε ότι το 2018 έκλεισε με οφειλές του δημοσίου προς τις φαρμακευτικές να φτάνουν τα 580 εκ. ευρώ, ποσό ικανοποιητικό σε σχέση με πολύ μεγαλύτερα χρέη του παρελθόντος, χωρίς να παραλείψει να αναφέρει πως το μειωμένο ποσό αποδίδεται και εν μέρει στους συμψηφισμούς με το clawback.
Παραθέτοντας στοιχεία της αγοράς, είπε ότι η μέση τιμή των πρωτοτύπων φαρμάκων στη χώρα μας, σε τιμές Δεκεμβρίου 2018, είναι 0,91 ευρώ το χάπι, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 2,1 ευρώ και στη Γερμανία 3,93 ευρώ.
Πρόσθεσε ότι κατά το 2018, οι απευθείας πληρωμές των ασθενών για το 100% της αξίας των φαρμάκων, συνταγογραφουμένων και μη, έφθασαν τα 635 εκ. ευρώ, εκ των οποίων τα  110 εκ. αφορούν φάρμακα της αρνητικής λίστας και τα 265 εκ. ευρώ τα ΜΗΣΥΦΑ.
Στο σημείο αυτό πρόσθεσε ότι ο ΕΟΦ έχει καταγράψει 400 εκ. ευρώ παράλληλες εξαγωγές, ενώ κατά μία πηγή, 380 εκ. ευρώ, αφορούν παράνομες παράλληλες εξαγωγές, με το σύστημα "σκούπα", που "μαζεύει" τα διαθέσιμα φάρμακα από τα φαρμακεία.
Συμπλήρωσε πως τα φάρμακα αξίας κάτω των 5 ευρώ αφορούν το 56% του όγκου των πωληθέντων, τα γενόσημα κάτω των 10 ευρώ είναι το 90% του όγκου και τα πρωτότυπα το 82% του όγκου. 
Δήλωσε πως οι εταιρίες - μέλη του συνδέσμου είναι πάρα πολύ ευαισθητοποιημένες για τις ελλείψεις και αναζητούν λύση με προτεραιότητα στον Έλληνα ασθενή και όχι στους ασθενείς μιας άλλης χώρας, και ζήτησε από τον ΕΟΦ να αναλάβει ενεργότερο ρόλο.
Η ΠΕΦ
Από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, ο εντεταλμένος σύμβουλος, Βασίλης Πενταφράγκας, απέδωσε το πρόβλημα των ελλείψεων στην διαχρονική έλλειψη μιας σοβαρής, εθνικής φαρμακευτικής πολιτικής. Σημείωσε πως είναι πρόβλημα της κοινωνίας μας, διαχρονικό, δεν αφορά την παρούσα 10ετία ή την εποχή των μνημονίων, αντίθετα το πρόβλημα ξεκινά από πολύ παλιά. "Δεν έχουμε φάρμακα, γιατί τα φάρμακα ταξιδεύον πάλι προς την Ευρώπη, σε χώρες με μεγαλύτερες τιμές", είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι από την πλευρά της ΠΕΦ ως εγχώρια παραγωγή, δεν υπάρχει το συγκεκριμένο πρόβλημα και εξήγησε "Δεν νομίζω ότι υπάρχει πρόβλημα να βρουν οι ασθενείς γενόσημο. Αν λείπει συνολικά μια δραστική ουσία, υπάρχει συγκεκριμένος λόγος, αφορά την τιμολογιακή πολιτική. Τότε, ούτε φάρμακο αναφοράς, ούτε γενόσημα έχουμε. Όμως το πρόβλημα είναι σύνθετο κι αν δεν σκύψουμε πάνω σε αυτό ώστε να καταρτιστεί μια συνεκτική, εθνική - για τα συμφέροντα της χώρας και των ασθενών- πολιτική, δεν θα λυθεί το πρόβλημα".
Οι συνεταιρισμοί φαρμακοποιών
Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδας (ΟΣΦΕ) ο πρόεδρος Σταύρος Μπελώνης, παρατήρησε ότι το πρόβλημα έχει βελτιωθεί έναντι του 2012 - 2013, όμως και πάλι παραμένουν ακάλυπτες οι πραγματικές ανάγκες. Επιβεβαιώθηκε δε, ότι η αυτορρύθμιση της αγοράς, αποτελεί μακρινό όνειρο. Αντίθετα, πρέπει το κράτος, να αναλάβει το ρόλο του, ως συντονιστή, με καθαρούς τους όρους του παιχνιδιού.
Σημειώνοντας ότι όλη η εφοδιαστική αλυσίδα, έχει μέρος της ευθύνης, τόνισε πως όσο υπάρχει διαφορά τιμής, θα υπάρχουν εξαγωγές. Πολύ περισσότερο, τώρα που οι άδειες είναι πανελλαδικές.
Τόνισε ότι η διαχείριση του κόστους, δεν αφήνει τα κέρδη που χρειάζονται οι χονδρεμπορικές επιχειρήσεις για να λειτουργήσουν, πολύ περισσότερο όταν σε μια νύχτα έχασαν το 33% του περιθωρίου κέδρους τους, ενώ νέες αποθήκες ανοίγουν "σαν μανιτάρια".
Αναφερόμενος στις νέες φαρμακαποθήκες, διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να φθάνουν σε προμήθειες αντίστοιχες φαρμακαποθηκών που λειτουργούν επί 40 χρόνια, όταν οι φαρμακευτικές αυξάνουν τις προμήθειες ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης της κάθε φαρμακαποθήκης ή συνεταιρισμού.
Πρότεινε οι απαγορεύσεις εξαγωγών να διατηρούνται μέχρι την ομαλοποίηση της αγοράς και  παρότρυνε τον ΕΟΦ να επιβάλλει και τα προβλεπόμενα πρόστιμα για παρακράτηση φαρμάκων που κυμαίνονται από 100.000 ευρώ - 1 εκ. ευρώ.
Οι φαρμακαποθήκες
Στο διεθνές πρόβλημα των ελλείψεων, αλλά και στις νεοσύστατες ΙΚΕ των παράνομων εξαγωγών, εστιάστηκε η πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων Ειρήνη Μαρκάκη, αναγνωρίζοντας την επάρκεια φαρμάκων ως ακρογωνιαίο λίθο κάθε συστήματος υγείας.
Αναφερόμενη στις αιτίες ελλείψεων, στάθηκε στη διερεύνηση από τις διεθνείς ενώσεις φαρμακοποιών, φαρμακαποθηκαρίων και την Κομισιόν, καθώς ζούμε σε ένα διεθνοποιημένο περιβάλλον, που η παραγωγή της δραστικής γίνεται σε μια χώρα, η παραγωγή του φαρμάκου σε μια άλλη χώρα και η συσκευασία σε μια τρίτη, οπότε σε ένα σημείο να υπάρξει πρόβλημα, τότε οι ελλείψεις εμφανίζονται διεθνώς και για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Εκτός από τα προβλήματα παραγωγής εμβολίων και τις αποσύρσεις φαρμάκων λόγω χαμηλής τιμής, η κ. Μαρκάκη εστίασε στο quota system, το πλαφόν αγοράς που θέτουν οι φαρμακευτικές, επισημαίνοντας πως για την αγορά φαρμάκων που παρουσιάζουν συχνά ελλείψεις, οι αποθήκες υποχρεούνται στην αγορά υπέρογκων ποσοτήτων άλλων φαρμάκων που δεν παρουσιάζουν έλλειψη.
Παρατήρησε ακόμη ότι συγκεκριμένη φαρμακευτική αποφάσισε να μη διαθέτει φάρμακα σε 30 φαρμακαποθήκες, χωρίς λόγο, με αποτέλεσμα να βρεθούν οι δύο πλευρές, απέναντι, στα Δικαστήρια.
Ειδικά για τις νέες ΙΚΕ, τις χαρακτήρισε " αμαρτία της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ", καθώς έχουν αρθεί οι κανόνες περί προδιαγραφών, τετραγωνικών και αποθεμάτων.
Και σημειώνοντας ότι μέσω αυτών γίνονται οι παράνομες εξαγωγές, είπε ότι ξεκινούν με 2-3 ΙΚΕ "για κάψιμο" και στη συνέχεια ανοίγουν καινούριες. Γυρίζουν τα φαρμακεία και είτε εν γνώσει του φαρμακοποιού, είτε εν αγνοία του, "μαζεύουν" τα φάρμακα που ποτέ δεν φτάνουν στον ασθενή, γιατί εξάγονται. Η ίδια τόνισε ότι ως πρόεδρος έκανε καταγγελίες στον ΕΟΦ και αφαιρέθηκαν αμέσως 7 άδειες.
Αναφερόμενη στις παράλληλες εξαγωγές του κλάδου, επεσήμανε αποτέλεσαν τη συντήρηση του κλάδου, δεδομένου ότι το χονδρεμπόριο τη δεκαετία που πέρασε, έχασε το 40% του ποσοστού κέρδους του. Γι΄ αυτό, ο ίδιος ο Σύλλογος, ζήτησε οι εξαγωγές να δηλώνονται σε πραγματικό χρόνο και μέσω προγραμμάτων που υποστήριξε οικονομικά ο κλάδος, τα κουπόνια αφαιρούνται αμέσως από το σύστημα.
Πηγή : healthmag.gr