Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Πρόκληση ανάπτυξης οι κλινικές μελέτες - Στο μισό η κατανάλωση γενοσήμων έναντι της Ευρώπης



Αρνητική πρωτιά με τη λιγότερη χρηματοδότηση της υγείας
Καταλύτη ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, μπορεί να αποτελέσει ο κλάδος του φαρμάκου.
Παρά το γεγονός αυτό, η φαρμακευτική δαπάνη έχει μειωθεί κατά 60% από το 2009, με τη δημόσια συμμετοχή να περιορίζεται κατά 38,2%, έναντι αντίστοιχης μείωσης μόλις κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες στον Ευρωπαϊκό Νότο και αύξησης στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Επιπλέον, οι υποχρεωτικές επιστροφές από και clawback rebate, υπολογίζονται πλέον στο 1,5 δισ. ευρώ ετησίως και μόνο το clawback, είναι αυξημένο στην Ελλάδα τέσσερις φορές περισσότερο απ΄ ότι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Τα παραπάνω τόνισε χθες ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου στο πλαίσιο δείπνου εργασίας του Συνδέσμου, για να προσθέσει: “Η Πολιτεία βρήκε έναν νέο χρηματοδότη του συστήματος: τους παρόχους”...
Στη διάρκεια της εκδήλωσης που είχε θέμα “Το φάρμακο στη μεταμνημονιακή εποχή: με επίκεντρο τον Ασθενή και όραμα την Ανάπτυξη”, με αφορμή τη τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου, ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, καθηγητής Νίκος Βέττας, παρουσίασε την σημερινή εικόνα της οικονομίας, λέγοντας πως πλέον έχει ισορροπήσει μετά την ύφεση και αποφεύχθηκε η πλήρης κατάρρευση. Όμως σημείωσε ότι ο τρόπος που προσαρμοστήκαμε δεν ήρθε μέσω αλλαγών, αλλά με υποχώρηση. "Επιστρέψαμε εκεί που ήμασταν, αλλά μικρότεροι..." δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ότι αφορά την υγεία, τόνισε ότι οι επιπτώσεις ήταν σημαντικές και σε αυτόν τον τομέα, με αποτέλεσμα σήμερα να βρισκόμαστε στην τελευταία θέση στην Ευρώπη από πλευράςχρηματοδότησης. Και εδώ, πρόσθεσε, η προσαρμογή έγινε μέσω ύφεσης και οριζόντια. Όσο για τη δημόσια δαπάνη υγείας, δήλωσε πως έχει καταρρεύσει και υπολείπεται σημαντικά των χωρών του ευρωπαϊκού “Νότου”.
Σημείωσε ιδιαίτερα, ότι μεταξύ των επιπτώσεων στον τομέα της υγείας, είναι το γεγονός ότι σήμερα σχεδόν το 20% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση κάν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι βιώνουν την αποσύνδεση από την υπόλοιπη κοινωνία.
Αναφερόμενος στον κλάδο του φαρμάκου, ο κ. Βέττας παρατήρησε ότι κατάφερε να συγκρατηθεί στα χρόνια της κρίσης και μάλιστα ενισχύοντας την απασχόληση από το 2009 μέχρι σήμερα.
Αναλύοντας την εικόνα της αγοράς, παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία  τα γενόσημακατέχουν μερίδιο αγοράς από πλευράς όγκου σε ποσοστό 33,7% για τη χώρα μας, όταν στην Ιταλία είναι 45,4%, στην Πορτογαλία 50,3%, την Ισπανία 51,8%, την Ιρλανδία 52,7% και στην Ευρώπη ο μέσος όρος φτάνει το 61%. Αντίστοιχα διατηρούμε τα υψηλότερα ποσοστά διάθεσης πρωτοτύπων υπό προστασία πατέντας φαρμάκων, με 9,3%, έναντι 7,9% στην Πορτογαλία, 7,5% στην Ισπανία, 6.9 στην Ιρλανδία και 4.8% στην Ιταλία.
Σε ότι αφορά τις κλινικές μελέτες, ο κ.Βέττας, υπογράμμισε ότι αποτελούν μεγάλη πρόκληση, καθώς κάθε μία από αυτές μπορεί να συμβάλλει στην αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ κατά τουλάχιστον 580.000 ευρώ, δημιουργώντας ταυτόχρονα 13 νέες θέσεις εργασίας και ενισχύοντας τα έσοδα του Δημοσίου με 105.000 ευρώ. Παράλληλα, για κάθε εκατομμύριο ευρώ επενδύσεων σε νέες κλινικές μελέτες, η αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται σε 1,96 εκατ. ευρώ, δημιουργούνται 44 νέες θέσεις εργασίας και αυξάνει τα έσοδα του Δημοσίου κατά 356.000 ευρώ.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ως κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ο πρέσβης της Δανίας Klavs A. Holm αναφέρθηκε στο θέμα του clawback σχολιάζοντας το υπέργκο ύψος του, υπογράμμισε την επίπτωση του δημογραφικού στους δείκτες κόστους του συστήματος υγείας και κατέληξε λέγοντας πως η Ελλάδα έχει μία ευκαιρία να αποκτήσει μία οικονομία “πρώτης γραμμής”, μετά την μνημονιακή εποχή, με ένα πιο αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο.
Πηγή : healthmag.gr