Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

"Πόλεμος" για τις αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων



Πεδίο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης - Στη μέση τα γενόσημα που μειώνονται ως 30%
Η έντονη πολιτική αντιπαράθεση που έφερε η τροπολογία για την αλλαγή στην τιμολόγηση φαρμάκων συνεχίστηκε και σήμερα, με ανταλλαγή "πυρών" από τη Νέα Δημοκρατία και τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, ενόσω η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) παρατήρησε περαιτέρω μείωση των τιμών μέχρι και 30% και τον καθ. Γ. Τούντα - ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος του ΕΟΦ - να θέτει θέμα τριών νέων προβλημάτων που δημιουργούνται από το νέο σύστημα.
Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Μαστρογεωργίου, δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση μετά την αύξηση των τιμών των φαρμάκων και το δώρο εκατοντάδων εκατομμυρίων που έκανε στις πολυεθνικές, αυξάνει τώρα και τις τιμές των γενοσήμων κατά 10%. Επιβαρύνει έτσι και τους ασθενείς καθώς αυξάνει τη δική τους συμμετοχή.
Το κόμμα που ισχυρίζεται ότι πολεμά τα μεγάλα συμφέροντα, επιβεβαιώνεται καθημερινά ότι είναι ο πιο πρόθυμος υπηρέτης τους και μάλιστα σε βάρος των ασθενέστερων πολιτών».
Η ΠΕΦ
Το ακριβώς αντίθετο παρατήρησε η ΠΕΦ, με αποτέλεσμα η γενική διευθύντρια της Ένωσης Φαίη Κοσμοπούλου να επισημάνει ότι "Με βάση την πρόσφατη τροπολογία για την τιμολόγηση, ενώ οι μέγιστες μειώσεις για τα φάρμακα αναφοράς προβλέπεται να είναι έως 10%, οι μειώσεις σε αρκετά γενόσημα φάρμακα θα ξεπερνούν ακόμη και το 30%!
Αυτό συνιστά διακριτική μεταχείριση εις βάρος των γενοσήμωνφαρμάκων.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το υπέρογκο clawback που πληρώνουν άδικα οι ελληνικές εταιρείες φαρμάκων, αποτελεί ένα καταστροφικό σενάριο. Κατά συνέπεια, με την νομοτεχνική βελτίωση της συγκεκριμένης τροπολογίας δεν τίθεται κανένα θέμα ευνοϊκής ρύθμισης". 
Ο υπουργός Υγείας
Σε απάντηση προς τον αναπληρωτή εκπρόσωπο Τύπου της Ν.Δ., ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός απάντησε: «Από τη χυδαιότητα για “δώρο” στις πολυεθνικές,  στο θρασύτατο  ψέμα για  αυξήσεις στα γενόσημα, λόγω νομοτεχνικής βελτίωσης και για νέο “δώρο”’ στην εγχώρια φαρμακοβιομηχανία. Ο ΣΥΡΙΖΑ προστάτης του κεφαλαίου και η ΝΔ απηνής διώκτης της φαρμακοβιομηχανίας!
Το θέμα θα ήταν φαιδρό αν δεν αφορούσε την πρόσβαση των ασθενών της χώρας μας στα αναγκαία φάρμακα. Μια ανεύθυνη, δημαγωγική και ανυπόληπτη αντιπολίτευση που και παίζει μικροπολιτικά παιχνίδια με ευαίσθητα ζητήματα δημόσια υγείας.
Για την ουσία τώρα:
Με τη συγκεκριμένη νομοτεχνική βελτίωση δεν αυξάνεται η τιμή των γενοσήμων. Αντιθέτως, η  παρέμβαση αυτή αφορά στη μείωση των τιμών τους όπως προκύπτει από την αλλαγή του τρόπου τιμολόγησης. Πιο συγκεκριμένα,  προβλέπεται  επιβράδυνση της μείωσης σε όποια γενόσημα η τιμή «πέφτει» σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% σε σχέση με το προηγούμενο δελτίο τιμών. Μάλιστα, πριν καταθέσουμε τη νομοτεχνική βελτίωση, ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Υγείας, Μ. Βορίδης μας είχε εγκαλέσει από το βήμα της Βουλής για τον κίνδυνο απότομης πτώσης των τιμών σε ορισμένα γενόσημα προκειμένου να στηρίξει τους ισχυρισμούς περί «δώρου» στις πολυεθνικές: ««Γιατί βάζετε μέγιστη μείωση στα off-patent και δεν βάζετε μέγιστη μείωση στα γενόσημα; Γιατί; Κανονικά τα γενόσημα έπρεπε να σας ενδιαφέρουν ως προς το κάτω όριο της μειώσεως.» (πρακτικά Ολομέλειας- Βουλή, 5.3.2019). 
Το αφήγημα για συναλλαγή της κυβέρνησης με συμφέροντα στο  χώρο του φαρμάκου όταν προέρχεται από αυτούς που έχουν τεράστια ευθύνη για το “party” των τελευταίων δεκαετιών καταντά προκλητικό και γελοίο. Αν συνεχίσετε έτσι κύριοι της ΝΔ  «ο εξευτελισμός σας θα γίνει τέλειος».
Τα προβλήματα στο νέο σύστημα tιμολόγησης
Ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής Γιάννης Τούντας, μιλώντας σε ραδιοφωνική εκπομπή τόνισε μεταξύ άλλων ότι "το μέχρι σήμερα σύστημα τιμολόγησης με τον μέσο όρο των φθηνότερων τιμών σε 3 χώρες της Ε.Ε., έπρεπε ασφαλώς να αλλάξει, γιατί ήταν πολύπλοκο, δημιουργούσε αναπόφευκτα λάθη, εξόντωνε τα φθηνά φάρμακα, με αποτέλεσμα να αποσύρονται, να υποκαθίστανται με άλλα πιο ακριβά και σε συνδυασμό με τις παράλληλες εξαγωγές που πυροδοτούσαν τα φθηνά φάρμακα, δημιουργούσε και δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ελλείψεων.
Για αυτό και είχα προτείνει, ως πρόεδρος του ΕΟΦ, την αντικατάσταση του από άλλο σύστημα που να βασίζεται σε ένα «καλάθι» 5-6 χωρών που θα επιλέγαμε κυρίως με οικονομικά κριτήρια.
Αντί για ένα τέτοιο σύστημα, η κυβέρνηση νομοθετεί με βάση τον μέσο όρο των φθηνότερων φαρμάκων σε 2 χώρες της Ευρωζώνης, δημιουργώντας όμως έτσι νέα προβλήματα. 
Είναι μεν θετικό το γεγονός ότι επιτρέπει αυξήσεις σε φάρμακα εκεί που επιβάλλεται για να αντιμετωπιστούν σημαντικές στρεβλώσεις και σωστά βάζει όριο 10% στις μειώσεις, προστατεύοντας ταυτόχρονα τα γενόσημα στο 75% της τιμής του off-patent αντί για 65% στις περιπτώσεις που προκαλείται μείωση τιμών στα γενόσημα μεγαλύτερη του 10%. Δίνει επίσης, τη δυνατότητα στο Υπουργείο να περιορίζει τις μειώσεις στις ανατιμολογήσεις όταν χρειάζεται να προστατευτεί η βιωσιμότητα κυρίως των φθηνών γενοσήμων φαρμάκων.
Από την άλλη όμως, το νέο σύστημα τιμολόγησης δημιουργεί τρία μεγάλα προβλήματα.
·         Με την αύξηση τιμών θα αυξηθεί η ιδία συμμετοχή των πολιτών στην αγορά πολλών φαρμάκων, ειδικά όσων έχουν 25% συμμετοχή ή όσων έχουν 10% συμμετοχή αλλά δεν έχουν γενόσημο, γεγονός που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις υπέρογκες ιδιωτικές δαπάνες για φάρμακα που τα καθιστά ήδη απρόσιτα για αρκετούς συμπολίτες μας. Το Υπουργείο Υγείας θα έπρεπε να νομοθετήσει νέο αλγόριθμο για τα αποζημιoύμενα φάρμακα της θετικής λίστας, ώστε η ιδία συμμετοχή να μην αυξηθεί λόγω της αύξησης των τιμών. 
·         Πρόβλημα επίσης αποτελεί το γεγονός ότι μπορεί η Ισπανία και η Ιταλία να έχουν χαμηλές τιμές αλλά στις περιπτώσεις εκείνες που δεν θα έχουν προλάβει να τιμολογήσουν νέα φάρμακα, οι τιμές στην Ελλάδα θα προκύπτουν από χώρες με υψηλότερες τιμές διαμορφώνοντας και στη χώρα μας άσκοπες υπερτιμολογήσεις. 
·         Τέλος, όλα τα παραπάνω οδηγούν σε ακόμα μεγαλύτερη υπέρβαση της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, την οποία θα κληθούν να καλύψουν οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με τις αναγκαστικές επιστροφές του σημερινού ανορθολογικού και άδικου τρόπου που θίγει, όμως, περισσότερο τους παραγωγούς γενοσήμων, οι οποίοι έχουν αναλογικά σαφώς μικρότερο μερίδιο ευθύνης στην υπέρβασης της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης".

Πηγή :healthmag.gr