Τετάρτη 20 Μαρτίου 2019

ΕΟΦ: Νέα πλατφόρμα δήλωσης ελλείψεων φαρμάκων από 25 Μαρτίου




Μετά την 25η Μαρτίου θα είναι προσβάσιμη στον ΕΟΦ η νέα πλατφόρμα παρακολούθησης των ελλείψεων που παρατηρούνται στα φάρμακα. Η νέα εφαρμογή παρουσιάστηκε σε σύσκεψη στον Οργανισμό (σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ) με τη συμμετοχή Ενώσεων Ασθενών, Ιατρικών Συλλόγων, του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοποιών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων, του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, της ΟΣΦΕ και φαρμακευτικών εταιρειών.
Όπως τονίσθηκε στη σύσκεψη, βασική προϋπόθεση για τη διασφάλιση της επάρκειας είναι η συνεργασία όλων των φορέων που εμπλέκονται στην εφοδιαστική αλυσίδα με κοινό τόπο και στόχο τον κατάλληλο και συνεχή εφοδιασμό της αγοράς ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες των ασθενών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Και σε μεγάλο βαθμό αυτό επιτυγχάνεται.
Υπάρχει ωστόσο ένας αριθμός παραγόντων που συμβάλλουν στη δημιουργία έλλειψης, όπως οι φυσικές καταστροφές, οι αποτυχίες σε ένα σύνθετο σύστημα παραγωγής, η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, οι τιμές των φαρμάκων, οι οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν ορισμένα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, κ.α. Επιπλέον, ορισμένα κρίσιμα φάρμακα παύουν να παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον στη διάρκεια ζωής τους οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε διακοπή της κυκλοφορίας τους, γεγονός που επιτείνει τον κίνδυνο διαταραχών στον εφοδιασμό και ελλείψεις.
Για την αντιμετώπιση του φαινομένου από πολύ νωρίς, η χώρα μας, μέσω του ΕΟΦ, έχει προχωρήσει στη λήψη μέτρων.
Το σύστημα της παρακολούθησης των φαρμάκων μέσω της ταινίας γνησιότητας, παρά τα 30 περίπου χρόνια που έχουν παρέλθει από τη δημιουργία του, είναι ακόμη πρωτοπόρο στο τομέα της ιχνηλασιμότητας και της διασφάλισης της γνησιότητας των προϊόντων.
Είμαστε μεταξύ των πρώτων κρατών-μελών της Ε.Ε. που εφάρμοσε το μέτρο της απαγόρευσης των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης για να διασφαλίσει ότι τα φάρμακα μένουν στην εγχώρια αγορά.
Συνεργαζόμαστε στενά με όλες τις διωκτικές αρχές για την πάταξη της παράνομης διακίνησης των φαρμάκων με φυσικά ή ηλεκτρονικά μέσα (Internet).
Ο ΕΟΦ, σε στενή συνεργασία με την ΙΦΕΤ Α.Ε., μεριμνά για τη συνέχιση της διάθεσης των αναντικατάστατων φαρμακευτικών προϊόντων ώστε να μη δημιουργηθεί θεραπευτικό κενό, όπου αυτό είναι εφικτό.
Τα πληροφοριακά συστήματα που έχουν αναπτυχθεί, όπως η παρακολούθηση των πωλήσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες και των εξαγωγών από τις φαρμακαποθήκες, συμβάλλουν τα μέγιστα στην μείωση του αντίκτυπου των ελλείψεων.
Σήμερα, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν κατατεθεί στον ΕΟΦ, σε έλλειψη βρίσκονται 52 σκευάσματα κοινότητας, 23 νοσοκομειακά, 8 εμβόλια και 4 τα οποία εισάγονται μέσω ΙΦΕΤ.
Τα φάρμακα που βρίσκονται σήμερα σε έλλειψη, περιλαμβάνονται στον κατάλογο, εδώ.

Πηγή: healthmag