Τετάρτη 12 Ιουνίου 2019

Πυρετός επενδύσεων από τους εξαγωγείς φαρμάκου



Oι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες αναπτύσσουν πλέον τη στρατηγική τους με βάση τις εξαγωγές και υλοποιούν επενδυτικά προγράμματα άνω των 400 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας .

Σε μια πενταετία έντονης επενδυτικής δραστηριότητας εισέρχεται ο κλάδος του φαρμάκου, με τις διοικήσεις των μεγάλων εγχώριων παραγωγικών μονάδων να ανακοινώνουν συνολικά επενδυτικά προγράμματα τα οποία αναμένεται να φτάσουν (ή ακόμη και να ξεπεράσουν) τα 400 εκατ. ευρώ, με σημαντικό μέρος αυτών να αφορά σε έρευνα και ανάπτυξη. Την ίδια στιγμή η πρόσφατη εξαγορά της εταιρείας Genepharm είναι ενδεικτική για το ενδιαφέρον που παρουσιάζει ο κλάδος και για επενδύσεις από ξένους ομίλους, οι οποίοι βλέπουν την ανάπτυξη παραγωγής στην Ελλάδα ως μια καλή ευκαιρία για την επέκταση στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Πριν από δύο μήνες ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Δημήτρης Δέμος, υποστήριξε, ότι οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να επενδύσουν 300 εκατ. ευρώ την επόμενη πενταετία σε μονάδες παραγωγής φαρμάκων συμβατικής και νέας τεχνολογίας και να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της φαρμακοβιομηχανίας στην απασχόληση και την εθνική οικονομία. Ωστόσο, ο κ. Δέμος τόνισε ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να απελευθερωθούν οι επενδύσεις στο χώρο του φαρμάκου είναι η εξάλειψη των επιστροφών clawback που δίνει άδικα η ελληνική φαρμακοβιομηχανία και ισοδυναμούν με ένα επιπρόσθετο έμμεσο φορολογικό βραχνά που φτάνει το 60%.
Παρόλ’ αυτά οι ελληνικές βιομηχανίες έχουν ήδη σχεδιάσει σημαντικά επενδυτικά πλάνα προκειμένου να αυξήσουν την παραγωγικής τους δυναμικότητα και να δημιουργήσουν νέα ανταγωνιστικά σκευάσματα προκειμένου να αυξήσουν την επιτυχημένη πορεία τους στις ξένες αγορές. Με βάση τις μέχρι σήμερα επισημάνσεις από τις διοικήσεις των βιομηχανιών αναμένεται να υπάρχει όντως ένας επενδυτικός πυρετός, ο οποίος θα ενταθεί αν ληφθούν μέτρα μείωσης των επιβαρύνσεων οι οποίες λειτουργούν ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Ειδικότερα:
Pharmathen
Τη μερίδια του λέοντος στον επενδυτικό στίβο κατέχει η εταιρεία Pharmathen, η οποία στοχεύοντας να κατακτήσει μερίδιο σε μια αγορά 12 δισ. δολαρίων προχωρά σε νέο πενταετές επενδυτικό πρόγραμμα 250 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών χορήγησης φαρμάκων με νέα έρευνα, αλλά και για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου στα όρια των υπαρχουσών εγκαταστάσεων στις Σάπες Ροδόπης. Σύντομα δε αναμένεται να κυκλοφορήσουν τα 6 πρώτα προϊόντα της στην αγορά, με βάση τη νέα τεχνολογία LAI (Ενέσιμα Βραδείας Αποδέσμευσης) την οποία έχει αναπτύξει, αποτελώντας μάλιστα το leader στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας. Στόχος είναι η συνεργασία με τους 10 κορυφαίους φαρμακευτικούς κολοσσούς του κόσμου, γεγονός το οποίο θα «επιβάλει» περαιτέρω επενδύσεις.
Demo
Νέο τριετές επενδυτικό πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ υλοποιεί ήδη από φέτος η φαρμακοβιομηχανία Demo, μια κίνηση η οποία αναμένεται να καθιερώσει την εταιρεία μεταξύ των τριών μεγαλύτερων στην Ευρώπη στον τομέα των λυοφίλων. H επένδυση αφορά νέα μονάδα παραγωγής γυάλινων φιαλιδίων και λυοφίλων, είναι δυναμικότητας 150 εκατ. φιαλιδίων σε υγρή μορφή και 20 εκατ. φιαλιδίων σε λυόφιλη μορφή.
ΟΦΕΤ
Την υλοποίηση ενός νέου επενδυτικού πλάνου, ύψους 15 εκατ. ευρώ, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2021, αλλά και τη δημιουργία νέας μονάδας εκχυλισμάτων φαρμακευτικών φυτών προωθεί ο Όμιλος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), Ιουλία Τσέτη, που απαρτίζεται από τις Uni-pharma & InterMed αλλά και την εμπορική εταιρεία στην Κύπρο Pharmabelle.
Boehringer
Νέες επενδύσεις που αναμένεται να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ προγραμματίζει η Boehringer Ingelheim στην Ελλάδα. Σύμφωνα επίσης με τα πλάνα της διοίκησης το εργοστάσιο στο Κορωπί αναμένεται να γίνει το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής για τα βασικά προϊόντα της εταιρείας στην Ευρώπη, εξάγοντας σε περισσότερες από 68 χώρες. Στόχος της εταιρείας είναι η εξασφάλιση της πιστοποίησης του εργοστασίου από τον FDA προκειμένου να εξάγει στις ΗΠΑ, μια διαδικασία που όταν ολοκληρωθεί θα επιφέρει αύξηση των εξαγωγών προς την Αμερική της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.
ΕΛΠΕΝ
Επενδύσεις προκειμένου να ενισχυθεί περαιτέρω η εξαγωγική δραστηριότητά της προωθεί η ΕΛΠΕΝ, οι οποίες επίσης εκτιμάται να ξεπεράσουν τα 20 εκατ. ευρώ τα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή η εταιρεία επενδύει περί τα 8-10 εκατ. ευρώ ετησίως σε έρευνα και ανάπτυξη.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την έρευνα Prodcom (Eurostat), η παραγωγή φαρμάκου στην Ελλάδα σε αξία (ex-factory) ανήλθε στα 954 εκατ. ευρώ το 2017, αυξημένη κατά 6,6% σε σύγκριση με το 2016 και αναμένεται να ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ το 2018. Την ίδια στιγμή . Παράλληλα όπως επισημαίνει και μελέτη του ΙΟΒΕ, οι εξαγωγές to 2018 κατέγραψαν θεαματική άνοδο κατά 24%, στα 1,4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου να υποχωρήσει στα -1,3 δισ. ευρώ. Οι εξαγωγές φαρμακευτικών προϊόντων ως προς το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών όλων των αγαθών, αντιστοιχούν στο 4,3% το 2018, έναντι 4,0% το 2017.
Πηγή: healthmag.gr