Σάββατο 15 Ιουνίου 2019

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ….ΖΗΤΑ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΤΟΥ ΟΞΥΓΟΝΟ!




Ενόψει και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών καλό θα είναι να θυμόμαστε μερικά πράγματα που αφορούν την λειτουργία των Φαρμακείων μας και αποτελούν πάγιες και μη διαπραγματεύσιμες θέσεις του κλάδου μας.

Η τελευταία ρύθμιση του ωραρίου αποτελεί σημαντικό βήμα για την τακτοποίηση  της άναρχης και ασύδοτης λειτουργίας που υπήρχε μέχρι σήμερα.
Είναι όμως στο χέρι μας να διαφυλάξουμε αυτή την σημαντική νίκη. Δεν πρέπει με  κανένα τρόπο να δώσουμε αφορμή στους επικριτές μας να επιχειρηματολογήσουν κατά της ρύθμισης αυτής . Δεδομένου και του θέρους καλό θα ήταν οι πρόεδροι όλων των συλλόγων να λάβουν τα μέτρα τους και να έχουν έναν  ικανό αριθμό φαρμακείων στο διάστημα 9-11 το βράδυ.

Και επειδή πολύς ντόρος γίνεται για την διανομή φαρμάκων  κατ΄ οίκον, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη θέση μας, ότι αυτό είναι παράνομο και η μόνη ασφαλής οδός διακίνησης για τον ασθενή και την Δημόσια Υγεία είναι  το φαρμακείο(όπως οι νόμοι ορίζουν) . Όλα τα φάρμακα διακινούνται μέσα από τα φαρμακεία. 11.500 σημεία διάθεσης που είναι τα φαρμακεία μας βρίσκονται σε ολόκληρη την χώρα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές . Επομένως οι δηλώσεις για δήθεν εξυπηρέτηση των ασθενών είναι  αβάσιμες .

Το ιδιοκτησιακό παραμένει ένα μεγάλο  θέμα. Όλες οι Διοικήσεις του ΠΦΣ πολέμησαν την δήθεν απελευθέρωση . Δυστυχώς τα μνημόνια αποτέλεσαν το πρόσχημα για την λήψη αποφάσεων σε βάρος των Φαρμακοποιών. Αναμένουμε την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το ποσοστό του κέρδους , πρέπει να αυξηθεί μετά από τα αλλεπάλληλα rebate,που έχει "δεχτεί" ο κλάδος , ο οποίος συντηρείται από τα πάγια έξοδα του.

Η  τιμολογιακή  πολιτική  που εφαρμόστηκε τα τελευταία  χρόνια στο φάρμακο , οδήγησε στις ελλείψεις  αυτών , με συνέπεια να βλάπτεται σοβαρά  η Δημόσια Υγεία. Αυτό πρέπει να αλλάξει!

Εν ολίγοις οι εκλογές που έρχονται όποια έκβαση και αν έχουν, θα σηματοδοτήσουν και νεα πορεία για την χώρα και για τα φαρμακεία μας . Συσπειρωμένοι γύρω από τα θεσμικά όργανα που είναι οι Σύλλογοι έχουμε μεγαλύτερη δύναμη για να ακουστούμε .

Ας συστρατευθούμε όλοι την αμέσως  επομένη ημέρα από την 7η Ιουλίου.

Στέλιος Καλογερόπουλος
Ταμίας του ΠΦΣ
Μέλος της διοίκησης  του ΦΣΑ