Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019

ΕΟΔΥ: Χωρίς κρούσματα του Δυτικού Νείλου φέτος




FacebookTwitterPinterestΠερισσότερα...
Κανένας λόγος ανησυχίας δεν συντρέχει σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, ο οποίος απαντά σε πρόσφατα δημοσιεύματα Ξένου Τύπου για τον ιό του Δυτικού Νείλου στην χώρα μας.
Γνωστές εφημερίδες έσπευσαν να αποθαρρύνουν τους αναγνώστες τους να επισκεφθούν την χώρα μας λόγω επικινδυνότητας. Ο ΕΟΔΥ διαβεβαιώνει ότι για τη χρονική περίοδο από την έναρξη του 2019 έως και σήμερα, «δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, ούτε σε άλλη χώρα της Ευρώπης».
Ωστόσο, στο μέλλον ο ιός του Δυτικού Νείλου, όπως και άλλοι ιοί που μεταδίδονται μέσω τσιμπήματος κουνουπιού, αναμένεται να εμφανίσουν αύξηση της κυκλοφορίας, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ. Σε αυτό συντελεί συνδυασμός παραγόντων και κυρίως η κλιματική αλλαγή. Ενδεικτικό της αναμενόμενης αυξητικής τάσης είναι ότι ο συγκεκριμένος ιός έχει εγκατασταθεί σε όλες σχεδόν τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου .
Ο ΕΟΔΥ υπενθυμίζει ότι  το 2018, η κυκλοφορία του ιού ήταν ιδιαιτέρως έντονη, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, η πιθανότητα σοβαρής νόσησης από τον ιό για τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας ήταν μικρή (περίπου 2 ασθενείς ανά 100.000 πληθυσμού).
Επομένως, οι επισκέπτες στη χώρα μας εκτιμάται ότι έχουν εξαιρετικά χαμηλή πιθανότητα να νοσήσουν, «αναλογικά με το διάστημα παραμονής τους στη χώρα, ακόμη και σε περιοχές που καταγράφεται κυκλοφορία του ιού».
Λαμβάνοντας μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, ο ΕΟΔΥ βεβαιώνει ότι «οι εθνικές αρχές δημόσιας υγείας της χώρας έχουν εγκαίρως προβεί σε δράσεις πρόληψης, συμπεριλαμβανομένων δράσεων ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τα ενδεικνυόμενα μέτρα ατομικής προστασίας, καθώς είναι πιθανή η επανακυκλοφορία του ιού και στη φετινή περίοδο, τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης».
Πηγή :virus.com.gr