Τετάρτη 30 Ιανουαρίου 2019

Στο 1,5 τρις δολάρια η παγκόσμια αγορά φαρμάκου!



Οι παγκόσμιες δαπάνες για φάρμακα προβλέπεται να υπερβούν το 1,5 τρις δολάριαμέχρι το 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 50% εντός 7 ετών!
Αυτό επισημαίνει η έκθεση του Ινστιτούτου της IQVIA με τίτλο: “2018 Global Use of Medicines: 10 Healthcare Predictions for 2019”, η οποία παρέχει μια σύντομη επισκόπηση της παγκόσμιας πορείας της φαρμακευτικής αγοράς μέχρι το 2023.
Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπεται ότι ο ανταγωνισμός από τα βιο-ομοειδή φάρμακααναμένεται να να είναι σχεδόν τριπλάσιος από ό, τι σήμερα, καθώς η διείσδυσή τους στην Ευρώπη θα γίνει με ταχύτερο ρυθμό από ότι στις ΗΠΑ.
Οι τελευταίες προβλέψεις αναφέρουν ότι, έως το 2023, 18 από τα σημερινά 20 κορυφαία φάρμακα θα αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό από γενόσημα ή βιο-ομοειδή. Η δυναμική των επόμενων 5 ετών θα κινηθεί από μόρια που έχουν ήδη ή θα έχουν σύντομα ανταγωνισμό, με την εισαγωγή νέων ανταγωνιστών και την περαιτέρω διείσδυση στην αγορά των υφιστάμενων βιο-ομοειδών.
Παράλληλα, τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι τα επόμενα 5 χρόνια οι εταιρείες βιο-επιστημών σκοπεύουν να συνεχίσουν να αναπτύσσουν και να επενδύουν σε προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης και ανάλυσης δεδομένων, που οδηγούν σε ανακαλύψεις, οι οποίες επηρεάζουν την έρευνα και ανάπτυξη νέων φαρμάκων.

Στην Ελλάδα, πάντως, η εικόνα είναι τελείως διαφορετική, καθώς ισχύουν οι κλειστοί προϋπολογισμοί στην αγορά φαρμάκου, με συνέπεια το 2018 οι συνολικές επιστροφές και εκπτώσεις των φαρμακευτικών εταιρειών να ανέλθουν στο 1,4 δις ευρώ. Ηκυβέρνηση υποστηρίζει ότι προωθεί διαρθρωτικές αλλαγές (πρωτόκολλα, μητρώα ασθενών κλπ), οι οποίες έχουν σκοπό να ελέγξουν την κατανάλωση φαρμάκων, αλλά μέχρι σήμερα τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικά.
acebookTwitterPinterestΠερισσότερα.
Πηγή : virus.com.gr