Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Συνάντηση Carone - υπουργείου Υγείας: Σημειώσατε Χ



Σε αναμονή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για το φάρμακο και την απόδοση των διαρθρωτικών μέτρων και οι δύο πλευρές
Μπορεί από το μνημόνιο να έχουμε βγει κοντά έξι μήνες τώρα, όμως οι επισκέψεις της τρόικας για την επιτήρηση της εφαρμογής του μεταμνημονιακού σταθεροποιητικού προγράμματος δεν λείπουν.
Στο πλαίσιο αυτό, αντιπροσωπεία του υπουργείου Υγείας συναντήθηκε προχθές με το τεχνικό κλιμάκιο υπό τον Giuseppe Carone, προκειμένου να συζητήσουν την πορεία των θεμάτων στον τομέα της Υγείας.
Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Υγείας, η συνάντηση συμπεριέλαβε το σύνολο των θεμάτων, με αιχμή του δόρατος όμως το νομοσχέδιο για το φάρμακο, το οποίο μετατίθεται από μήνα σε μήνα, λόγω  καθυστερήσεων αλλά και του φόρτου εργασίας της Βουλής και απ΄ότι όλα δείχνουν θα ψηφιστεί τελικά στο τέλος του μηνός ή στις αρχές Φεβρουαρίου.
Το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει τις διατάξεις για την τιμολόγηση των φαρμάκων, καθώς και την αξιολόγηση των νέων τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ), θέματα που παραμένουν σε εκκρεμότητα, παρότι οι ρυθμίσεις έχουν ήδη ανακοινωθεί και αυτό που αναμένεται από την αγορά είναι η διατύπωση που θα δείξει και τον τρόπο εφαρμογής.
Αγκάθι παραμένει βέβαια το clawback που τείνει διαρκώς αυξανόμενο, σε ότι αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, γεγονός αναπόφευκτο, αφού τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα της έκδοσης δελτίων τιμών για τα νέα φάρμακα, οπότε νέες ακριβές θεραπείες εισάγονται στην αγορά και ουσιαστικά το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε αδυναμία διαπραγμάτευσης, αφού δεν έχουν προσδιοριστεί οι λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά.
Ταυτόχρονα, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός έχει δηλώσει την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μέτρων και τώρα αναμένεται η απόδοσή τους. (Σχετικό ρεπορτάζ Healthmag, εδώ). Τα νέα θεραπευτικά πρωτόκολλα έχουν φτάσει τα 55 και σταδιακά αναρτώνται στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όμως η περιστολή της δαπάνης που αναμένεται από αυτά, αποτελεί μια εξελικτική διαδικασία η οποία για να αποδώσει χρειάζεται να περάσει αρκετός χρόνος, τόσο εξαιτίας του χρόνου επεξεργασίας που απαιτείται για την υποχρεωτική εφαρμογή τους ("κλειδώνει" η σειρά των χρησιμοποιούμενων φαρμάκων), όσο και η πρακτική εφαρμογή με τη χρήση των απλούστερων και φθηνότερων θεραπευτικών σχημάτων αρχικά, μέχρι την πορεία σε πιο εξελιγμένα και ακριβά σχήματα. Αντίστοιχα, ο υπουργός ανακοίνωσε πρόσφατα και την έναρξη δημιουργίας 49 μητρώων ασθενών, άλλη μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία που θα προσδιορίσει τους πάσχοντες και θα δώσει στοιχεία καλύτερης διαχείρισης της φαρμακευτικής δαπάνης - πέραν της αποτελεσματικότερης διαχείρισης των σοβαρών νόσων που κοστίζουν ακριβά.
Τα δύο παραπάνω μέτρα αναμένεται να φέρουν εξοικονομήσεις, τόσο από την ευρύτερη χρήση παλαιών και φθηνότερων φαρμάκων, όσο και από τη χρήση γενοσήμων όπου είναι διαθέσιμα. Εντούτοις σε εκκρεμότητα παραμένει και  το θέμα παροχής κινήτρων στους φαρμακοποιούς για τη χορήγηση φθηνότερων φαρμάκων προκειμένου να επιτευχθεί η μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων στην εξωνοσοκομειακή αγορά, η οποία σήμερα μόλις πλησιάζει το 23% σε όγκο, όταν ο στόχος είναι της τάξης του 50%. 
Πηγή : healthmag.gr