Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Οι πολίτες της ΕΕ αξιοποιούν τα οφέλη της οδηγίας για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη;



TwitterPinterestΠερισσότερα...
Andrzej Rys, Διευθυντής αρμόδιος για τα συστήματα υγείας, τα ιατρικά προϊόντα και την καινοτομία στη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όταν μιλάμε για τα διδάγματα που αντλήθηκαν, δεν εννοούμε ότι οι πολίτες θα πρέπει να παροτρύνονται να κάνουν «ιατρικό τουρισμό», αλλά ότι θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα στους ασθενείς να επωφελούνται από τα δικαιώματά τους όσον αφορά τη μεγαλύτερη εμπειρογνωσία και την καταλληλότερη θεραπεία, όταν αυτές δεν είναι διαθέσιμες χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις δικές τους χώρες.
Η οδηγία βελτίωσε την ασφάλεια δικαίου και τη σαφήνεια όσον αφορά τα δικαιώματα των διασυνοριακών και των ημεδαπών ασθενών. Αυτή η ενισχυμένη ασφάλεια δικαίου βοήθησε όχι μόνο τους ίδιους τους ασθενείς αλλά και τις εθνικές αρχές που είναι αρμόδιες για τη διαχείρισή τους.
Η οδηγία βοήθησε επίσης τα κράτη μέλη να ενώσουν τις δυνάμεις τους όσον αφορά την εθελοντική συνεργασία και συνοχή μεταξύ των παραμεθόριων περιοχών και την προώθηση της συνεργασίας σε θέματα ηλεκτρονικής υγείας και ευρωπαϊκών δικτύων αναφοράς για τις σπάνιες και πολύπλοκες ασθένειες. Τα 24 ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς που δημιουργήθηκαν στο Βίλνιους τον Μάρτιο του 2017, θα επιτρέψουν βελτιώσεις στη διάγνωση, τη θεραπεία και τη διαχείριση σπάνιων ασθενειών, ενώ η συνεργασία και η συγκέντρωση πόρων θα ανοίξουν τον δρόμο για σημαντικές εξελίξεις στην έρευνα. Έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος διότι τα ευρωπαϊκά δίκτυα αναφοράς αποτελούν πολύ συγκεκριμένο παράδειγμα της προστιθέμενης αξίας της ΕΕ και των οφελών που μπορεί να προκύψουν για την Ευρώπη όταν επιλέγουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας σε θεματικές ενότητες και όχι να εργαζόμαστε μόνοι μας ή απομονωμένοι.


Οι έλεγχοι συμμόρφωσης και οι συνομιλίες με τα κράτη μέλη θα συνεχιστούν κατά τη διάρκεια της επόμενης περιόδου υποβολής εκθέσεων και θα αξιοποιηθούν περισσότερο τα δεδομένα για την κινητικότητα. Η ορθή εφαρμογή του κεκτημένου της ΕΕ, ιδίως στον τομέα της υγείας είναι μια εξελισσόμενη διαδικασία και πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με τα δικαιώματά τους και με την οδηγία εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση. Τα εθνικά σημεία επαφής έχουν δημιουργηθεί για να ενημερώνονται οι πολίτες, ωστόσο αυτοί συχνά αγνοούν την ύπαρξή τους.
Οι διασυνοριακές ροές ασθενών παρουσιάζουν μια σταθερή τάση, η οποία διαμορφώνεται κυρίως από τη γεωγραφική ή πολιτισμική εγγύτητα. Σε γενικές γραμμές, η κινητικότητα ασθενών και ο οικονομικός αντίκτυπος εντός της ΕΕ εξακολουθούν να βρίσκονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα και η οδηγία για τη διασυνοριακή υγειονομική περίθαλψη δεν είχε αρνητικό αντίκτυπο για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας. Στο μέλλον, θα ήθελα να δώσω μεγαλύτερη έμφαση στη διασύνδεση των συστημάτων υγείας των κρατών μελών, στο πλαίσιο της ταχύτατα αναπτυσσόμενης ηλεκτρονικής υγείας
Πηγή :virus.com.gr/