Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2019

«Άκλαυτος» φαίνεται να πηγαίνει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού



Σχέδιο «διάσωσης» του θεσμού του οικογενειακού ιατρού αναζητά το υπουργείο Υγείας μετά την παταγώδη αποτυχία εφαρμογής του. Από τη μία η άρνηση των ιατρών να ενταχθούν στο νέο σύστημα από την άλλη οι ανύπαρκτες δομές και στη μέση πολίτες και ασθενείς να «πνίγονται» στη γραφειοκρατία προκειμένου να εγγραφούν σε έναν ανύπαρκτο ιατρό!
Υπό το πρίσμα αυτό, το υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες θα προχωρήσει σε νέα προκήρυξη για την ενίσχυση των ΤΟΜΥ ενώ ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση για τα κίνητρα που θα δοθούν στους ιατρούς προκειμένου να υποστηρίξουν το νέο θεσμό.
Και ενώ ο θεσμός, προς το παρόν τουλάχιστον, έχει «παγώσει», η Διοίκηση Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου πραγματοποιεί αύριο Πέμπτη 10 Ιανουαρίου εγκαίνια της 1ης ΤΟΜΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ (Μακρυγιάννη 6), με την παρουσία των κ. Παύλου Πολάκη, Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας, κ. Σταμάτη Βαρδαρού, Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Π.Φ.Υ. του Υπουργείου και του Δημάρχου Μοσχάτου-Ταύρου κ. Ανδρέα Ευθυμίου.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μόλις 101 ΤΟΜΥ λειτουργούν από τις 236 μονάδες που προβλέπονται , στις οποίες υπηρετούν περίπου 500 οικογενειακοί γιατροί. Αναφορικά με τους συμβεβλημένους οικογενειακούς γιατρούς, περίπου 700 παθολόγοι, γενικοί γιατροί και παιδίατροι έχουν δεχθεί να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ ως οικογενειακοί– όταν το ίδιο το υπουργείο είχε δημοσιοποιήσει πρόσκληση ενδιαφέροντος για 2.800.
Πηγή : healthview.gr