Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Η ανάπτυξη πυροδοτεί την κατάχρηση αντιβιοτικών !




FacebookTwitterPinterestΠερισσότερα...
Με ραγδαίο ρυθμό αυξάνεται παγκοσμίως η μικροβιακή αντοχή στην κτηνοτροφία, γεγονός που οφείλεται στην μεγάλη αύξηση της ζήτησης κρέατος στις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, λόγω της οικονομικής ανάπτυξης.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μεγάλη διεθνής μελέτη, στην οποία οι ερευνητές προειδοποιούν ότι σε πολλές χώρες τα αντιβιοτικά χάνουν την αποτελεσματικότητά τους στην κτηνοτροφία, με δραματικές συνέπειες για την υγεία των ζώων αλλά και των ανθρώπων.
Η μελέτη επισημαίνει ότι αυξανόμενος αριθμός ανθρώπων στην Ινδία, την Κίνα, τη Λατινική Αμερική και την Αφρικήέχει γίνει πλουσιότερος και αυτό αντανακλάται στην κατανάλωση κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων. Ήδη, στην Αφρική, η κατανάλωση κρέατος έχει αυξηθεί περισσότερο από το ήμισυ και σε Ασία και Λατινική Αμερική πάνω από τα δύο τρίτα.
Για να ανταποκριθεί στην αυξανόμενη ζήτηση, η κτηνοτροφία εντατικοποιήθηκε, μεταξύ άλλων, αυξάνοντας τη χρήση αντιβιοτικών. Οι κνητοτρόφοι χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο αντιμικροβιακά φάρμακα για τη θεραπεία και πρόληψη λοιμώξεων στα ζώα, με στόχο τη βελτίωση της παραγωγής και της κερδοφορίας.
Οι ερευνητές με επικεφαλής τον Thomas Van Boeckel, επίκουρο καθηγητή στο ETH Zurich, δημοσίευσαν πρόσφατα έναν χάρτη αντιμικροβιακής αντοχής σε ζώα σε χώρες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα στο περιοδικό Science. Η ομάδα συγκέντρωσε μια μεγάλη, παγκόσμια βάση δεδομένων και για την ανθεκτικότητα των ζώων στα κοινά μικρόβια, όπως SalmonellaΕ. ColiCampylobacter και Staphylococcus.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι περιοχές που συνδέονται με υψηλά ποσοστά μικροβιακής αντοχής στα ζώα είναι η βορειοανατολική Κίνα, η βορειοανατολική Ινδία, η νότια Βραζιλία, το Ιράν και η Τουρκία. Στις χώρες αυτές, τα μικρόβια που προαναφέρθηκαν είναι πλέον ανθεκτικά σε μεγάλο αριθμό φαρμάκων που χρησιμοποιούνται όχι μόνο στα ζώα αλλά και στους ανθρώπους.
Τα υψηλότερα ποσοστά αντοχής συνδέθηκαν με τα αντιβιοτικά, που χρησιμοποιούνται συχνότερα σε ζώα: τετρακυκλίνεςσουλφοναμίδεςπενικιλλίνες και κινολόνες. Σε ορισμένες περιοχές, αυτές οι ενώσεις έχουν χάσει τελείως την αποτελεσματικότητά τους για τη θεραπεία λοιμώξεων.
«Αυτή η ανησυχητική τάση δείχνει ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται στην κτηνοτροφία χάνουν γρήγορα την αποτελεσματικότητά τους», λέει ο Van Boeckel. «Η μικροβιακή αντοχή είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα. Δεν έχει νόημα να κάνουμε σημαντικές προσπάθειες για να το μειώσουμε σε μια πλευρά του κόσμου αν αυξάνεται δραματικά από την άλλη πλευρά».
Η ομάδα δημιούργησε μια πλατφόρμα ιστού ανοιχτής πρόσβασης, resistancebank.org, για να μοιραστεί τα ευρήματά τους και να συγκεντρώσει πρόσθετα δεδομένα σχετικά με την αντίσταση στα ζώα. Για παράδειγμα, οι κτηνίατροι και οι κρατικές αρχές μπορούν να μεταφορτώσουν στοιχεία σχετικά με την αντίσταση στην περιοχή τους στην πλατφόρμα και να τα μοιραστούν με άλλους ενδιαφερόμενους. Η έρευνα χρηματοδοτήθηκε από το Ελβετικό Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών και την Υποτροφία Branco Weiss.
Πηγή : virus.com.gr