Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019

Ανάσα ρευστότητας αναζητούν οι φαρμακοποιοί μέσω τμηματικού rebate



Προτάσεις στον Πρωθυπουργό για βασικά ζητήματα του κλάδου όπως ιδιοκτησιακό, ωράριο, ΦΥΚ και ελλείψεις φαρμάκων

Σε δεινή οικονομική θέση βρίσκονται αρκετά φαρμακεία στη χώρα, στη «στροφή» εξόδου από την οικονομική κρίση.
Ο λόγος για τα φαρμακεία που βρίσκονται σε καθεστώς παρακράτησης, γεγονός που σημαίνει ότι λόγω οφειλών τους προς φαρμακευτικές, φαρμακαποθήκες ή την εφορία, δεν «βλέπουν» πληρωμή από τον ΕΟΠΥΥ, καθώς οι οφειλέτες έχουν δεσμεύσει τις πληρωμές του Οργανισμού, υπέρ τους.
Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, οι οφειλέτες καταθέτουν τα σχετικά νομιμοποιητικά έγγραφα και τις δικαστικές αποφάσεις και εισπράττουν εκείνοι τις συμμετοχές του ΕΟΠΥΥ για τις συνταγές που οι φαρμακοποιοί έχουν εκτελέσει.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κλάδου, το συνολικό ποσό υπολογίζεται στο 1,1% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα που διατίθενται μέσω φαρμακείων σε ολόκληρη τη χώρα, φτάνοντας περίπου τα 8 εκ. ευρώ. Ποσό όχι ιδιαίτερα υψηλό για το συνολικό τζίρο του φαρμάκου, όμως δεν αφορά το σύνολο των φαρμακείων και καθώς πρόκειται συνήθως για μικρές επιχειρήσεις, δημιουργεί σ΄ αυτές προβλήματα οικονομικής … ασφυξίας για 12-15 μήνες περίπου. Το πρόβλημα εντείνεται και από τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του μέσου κόστους συνταγής στο ένα τρίτο περίπου, από τα 57-58 ευρώ τα έτη 2009-2010 στα 19 ευρώ περίπου, σήμερα, γεγονός που αναδεικνύει τη μειωμένη ρευστότητα και από τις συμμετοχές των ασθενών.
Στο πρόβλημα αυτό, έρχεται να προστεθεί και το rebate των φαρμακοποιών, καθώς ο ΕΟΠΥΥ δεν το παρακρατά τμηματικά για τα φάρμακα τα οποία έχουν πωληθεί, όταν το φαρμακείο βρίσκεται σε καθεστώς παρακράτησης.
Έτσι, με τη λήξη του καθεστώτος αυτού, το φαρμακείο βλέπει τον οικονομικό περιορισμό του να επεκτείνεται για ένα – δυο μήνες ακόμη, προκειμένου να εξυπηρετηθεί και η συγκεκριμένη οφειλή.
Με το δεδομένο αυτό, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έστειλε επιστολή στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκο, ζητώντας την τμηματική εξόφληση του rebate σε δύο εξαμηνιαίες δόσεις, μετά την λήξη της παρακράτησης.
Στην επιστολή σημειώνεται ότι με την εφάπαξ καταβολή του rebate σε συνδυασμό με την
υφιστάμενη οικονομική κατάσταση, τα φαρμακεία αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Στη Θεσσαλονίκη
Στο μεταξύ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, ο τοπικός φαρμακευτικός σύλλογος υπέβαλε υπόμνημα με τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο χώρος του φαρμάκου.
Ο πρόεδρος του ΦΣΘ Διονύσιος Ευγενίδης ενημέρωσε, μεταξύ άλλων, τον Πρωθυπουργό για τις σοβαρές ελλείψεις των φαρμάκων που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν τους ασθενείς προτείνοντας την αναστολή για μεγάλο χρονικό διάστημα των εξαγωγών όσων φαρμάκων εμπίπτουν σ’ αυτήν την κατηγορία, αλλά και για την ανάγκη υπογραφής συμφωνίας για τη διάθεση των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) και από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Επί τάπητος τέθηκαν και τα ζητήματα του ιδιοκτησιακού, του ωραρίου λειτουργίας των φαρμακείων, των παλαιών οφειλών του ΕΟΠΥΥ προς τους φαρμακοποιούς της Θεσσαλονίκης που φθάνουν τις 500.000 ευρώ, η χρηματοδότηση του τομέα φαρμάκου και η σταδιακή μείωση του ΕΦΚΑ.
Σε ότι αφορά τον εκσυγχρονισμό των φαρμακείων και το ιδιοκτησιακό καθεστώς ο ΦΣΘ τονίζει πως οι φαρμακοποιοί βρίσκονται εν αναμονή της υλοποίησης της υπόσχεσης για θέσπιση κινήτρων (χωρίς δημοσιονομικό κόστος) για συστεγάσεις φαρμακείων με στόχο τη θωράκιση των αδύναμων φαρμακείων και την μετατροπή όλων των υφιστάμενων σημείων σε μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Το σύγχρονο φαρμακείο θα μπορεί να συμμετέχει στον Εθνικό σχεδιασμό Υγείας προσφέροντας υπηρεσίες όπως ο αντιγριπικός και ο αντιτετανικός εμβολιασμός ενηλίκων που έχουν νομοθετηθεί και αναμένεται η έκδοση της σχετικής Υ.Α.
.
Αυτές και άλλες υπηρεσίες υγείας όπως μέτρηση πίεσης, σακχάρου κ.α. μπορούν να βοηθήσουν στην αποκάλυψη πασχόντων και όχι στην θεραπευτική τους αντιμετώπιση, μέσα από εντελώς διακριτούς ρόλους με τους υπόλοιπους υγειονομικούς.
Εκπονούνται προγράμματα παρακολούθησης της φαρμακευτικής αγωγής, συμμόρφωσης, συμβουλής, φροντίδας κλπ που αποτελούν τα σύγχρονα εργαλεία πρόληψης στον τομέα της υγείας.
Υλοποιείται ευρύ εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη δια βίου κατάρτιση των φαρμακοποιών.
Όλα αυτά αποτελούν δομικά στοιχεία ενός σύγχρονου φαρμακείου, που για να αποδώσουν, προϋποθέτουν την ύπαρξη του ανάλογου νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας.
Το ΠΔ 64/2018 «Ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού – Ίδρυση φαρμακείου» παρέχει η δυνατότητα σε έναν ιδιώτη μη φαρμακοποιό να ιδρύσει μέχρι και 10 φαρμακεία.
Ο Φ.Σ.Θ. έχει ασκήσει αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής όπου θα κριθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ, η αντισυνταγματικότητα του Π.Δ. και η μη συμβατότητα του με το Ενωσιακό κεκτημένο. Ο Φ.Σ.Θ. συντάσσεται με την πρόταση του Π.Φ.Σ. για την υιοθέτηση από την Ελλάδα του Γερμανικού μοντέλου σύμφωνα με το οποίο ένας, αποκλειστικά φαρμακοποιός, μπορεί να έχει στην ιδιοκτησία ένα κύριο φαρμακείο και έως τρία υποκαταστήματα. Επίσης προτείνει ο φαρμακοποιός να κατέχει τουλάχιστον το 51% του εταιρικού κεφαλαίου και τη διαχείριση της εταιρείας.
Για το ωράριο των φαρμακείων, ο ΦΣΘ ζήτησε σαφές και καθορισμένο χρονικό πλαίσιο λειτουργίας των φαρμακείων, μετά την λήξη του οποίου θα συνεχίζουν τα εφημερεύοντα. Ο ισχύων νόμος προσπαθεί να συνδυάσει υποχρεωτικές εφημερίες και ελεύθερο ωράριο με αποτέλεσμα να απαξιώνονται οι εφημερίες και να επικρατεί χαώδης κατάσταση.
Πρότεινε προσωρινή επιστροφή στο ωράριο 5 ημερών και 40 ωρών και έναρξη διαλόγου για θέσπιση νέου σύγχρονου ωραρίου, προσαρμοσμένου στις ανάγκες της κοινωνίας και των φαρμακείων.
Τέλος, σε ότι αφορά τη χρηματοδότηση, ο ΦΣΘ σημείωσε πως η δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στα χρόνια των μνημονίων συνδέθηκε με ποσοστό του ΑΕΠ. Αυτό είχε δραματική επίπτωση στην ποιότητα των παροχών γιατί αφενός το ποσοστό (1,1%) είναι πολύ μικρό, αφετέρου το ΑΕΠ κατακρημνίστηκε. Ο ΦΣΘ πρότεινε να αλλάξει το ποσοστό ή να αποσυνδεθεί από το ΑΕΠ προς όφελος των ασθενών.
Πηγή : healthmag.gr