Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2019

Ξεκινά η περίοδος γρίπης – Ανάγκη για άμεσο εμβολιασμό συνιστά ο ΠΙΣ




Σήμα για την έναρξη της περιόδου γρίπης έδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ζητώντας από τους τοπικούς ιατρικούς συλλόγους μέλη του να ξεκινήσουν καμπάνιες ενημέρωσης για την προστασία του πληθυσμού.
Ο ΠΙΣ χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη του αντιγριπικού εμβολιασμού, αλλά και της επαγρύπνησης για τη νόσο, δεδομένου ότι ξεκινά η περίοδος εμφάνισης του ιού της γρίπης και στη χώρα μας.
Όπως επισημαίνει, η εμβολιαστική κάλυψη συνεχίζει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και στους επαγγελματίες υγείας, παρότι υπάρχει εικόνα βελτίωσης τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), 154 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από λοίμωξη από τον ιό της γρίπης, κατά την περσινή περίοδο επιτήρησης της γρίπης 2018-2019. Την ίδια περίοδο, εξαιτίας της ίδιας λοίμωξης, 374 χρειάστηκαν νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας.
Στο πλαίσιο αντιμετώπισης της διασποράς της γρίπης ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εκδίδει ετήσια έκθεση με τις ομάδες υψηλής προτεραιότητας εμβολιασμού.
Τα άτομα που συστήνεται να εμβολιασθούν για την εποχική γρίπη είναι:
·         Έγκυες γυναίκες
·         Παιδιά ηλικίας 6 μηνών και πάνω
·         Ηλικιωμένοι
·         Άτομα με χρόνιες παθήσεις
·         Επαγγελματίες Υγείας
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. ο στόχος εμβολιαστικής κάλυψης των εργαζομένων σε χώρους υγείας ξεπερνά το 75%. Εντούτοις, η εμβολιαστική κάλυψη των επαγγελματιών υγείας για τη γρίπη παγκοσμίως αγγίζει το 66%, ενώ στη χώρα μας είναι κάτω από 30%. Η σύσταση του Π.Ο.Υ. είναι ανοσοποίηση με μια δόση εμβολίου ετησίως.
Σε ότι αφορά τις λοιπές ομάδες στη χώρα μας, με βάση τα διεθνή πρότυπα, ανεπαρκής είναι η εμβολιαστική κάλυψη, ακόμη και στους ηλικιωμένους που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, μόλις ένα ποσοστό 26,3% του πληθυσμού άνω των 75 ετών, δεν έχει εμβολιαστεί ποτέ.

Πηγή: healthmag.gr