Σάββατο 20 Απριλίου 2019

Νέο σχέδιο αποζημίωσης φαρμάκων - Πλαφόν μέχρι 20 ευρώ η διαφορά στους ασθενείς



Αναμένεται νομοθετική ρύθμιση για μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων
Ενόψει νέας νομοθετικής ρύθμισης για την μείωση της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα το υπουργείο Υγείας προχωρεί σε νέα απόφαση για τον τρόπο αποζημίωσης των συνταγογραφουμένων φαρμάκων που περιλαμβάνονται στη θετική λίστα που καλύπτουν τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στόχος της νέας απόφασης, σχέδιο της οποίας εστάλη χθες στους εμπλεκόμενους φορείς της φαρμακοβιομηχανίας , είναι η πλήρης αποζημίωση των σκευασμάτων είτε για τους ασφαλισμένους είτε για τις φαρμακευτικές επιχειρήσειςστο επίπεδο της τιμής των πρωτοτύπων φαρμάκων όταν διατηρείται  η προστασία της πατέντας και στο επίπεδο των γενοσήμων, όταν η προστασία έχει λήξει και έχουν κυκλοφορήσει ήδη όμοια γενόσημα στην αγορά (διαφορετικά καλύπτεται η τιμή του πρωτοτύπου, έστω κι αν η προστασία δεδομένων έχει αρθεί).

Από το γεγονός αυτό προκύπτει η διαφορά τιμής από το πρωτότυπο σκεύασμα μέχρι το γενόσημο. Μέχρι σήμερα, τα ταμεία καλύπτουν το φάρμακο μέχρι το ύψος του γενοσήμου και τη διαφορά καλείται να πληρώσει ο ασθενής, μαζί με την θεσμοθετημένη συμμετοχή. Με το σχέδιο της νέας απόφασης, τα πρωτότυπα φάρμακα θα καλύπτονται πλήρως από το κράτος και τους ασθενείς, εφόσον η διαφορά μεταξύ πρωτοτύπου - γενοσήμου δεν ξεπερνά τα 20 ευρώ. Πρόκειται δηλαδή για σκευάσματα που κοστίζουν περίπου 60 ευρώ. 

Για φάρμακα ακριβότερα, η διαφορά τιμής είναι μεγαλύτερη των 20 ευρώ, οπότε διαμορφώνεται ένα κενό από το πλαφόν που καθιερώνει το νέο σχέδιο υπουργικής απόφασης μέχρι το ύψος της λιανικής τιμής.Η διαφορά που δεν καλύπτεται για την φαρμακοβιομηχανία διερευνάται να καλυφθεί από ένα πρόσθετο rebate που ενδεχομένως να διατηρήσει τα μερίδια αγοράς του πρωτοτύπου όταν πλέον κυκλοφορούν γενόσημα.

Το θέμα αυτό θα συζητηθεί την Μ. Τρίτη κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης Φαρμακευτικής Δαπάνης, στην οποία οι εμπλεκόμενοι φορείς καλούνται να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του συγκεκριμένου σχεδίου υπουργικής απόφασης.

Παράλληλα, θα διερευνηθούν και τα λοιπά πιθανά σενάρια μείωσης της θεσμοθετημένης συμμετοχής των ασθενών (10% και 25%), όταν χρησιμοποιούνται γενόσημα, ρύθμιση η οποία θα συμπεριληφθεί σε επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Ένα ακόμη σενάριο για την μείωση στη συμμετοχή ασφαλισμένων αφορά τα φάρμακα κοινότητας(αυτά που διατίθενται στους ασθενείς μέσω ιδιωτικών φαρμακείων) εφόσον έχει προϋπάρξει επιτυχής συμφωνία διαπραγμάτευσης τιμής.

Για το λόγο αυτό στο σχέδιο της απόφασης σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες τιμές αποζημίωσης θα ισχύουν, εφόσον τα φάρμακα δεν έχουν "περάσει" από τη διαδικασία της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης κατά την οποία διαμορφώνονται άλλες, εμπιστευτικές, τιμές αποζημίωσης. 

Βέβαια, η πρόσφατη σχετική νομοθεσία προβλέπει συνολική εξέταση, όλων των σκευασμάτων από την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, και για το λόγο αυτό, έχει καθυστερήσει δραματικά  η έκδοση νέας θετικής λίστας, παρότι έχει εγκριθεί η κυκλοφορία νέων φαρμάκων στην αγορά, οπότε το θέμα αυτό, αναμένεται να "ανεβάσει τη θερμοκρασία" κατά τη διάρκεια της συζήτησης της ερχόμενης Μ. Τρίτης.

Το σχέδιο απόφασης
Μέχρι τότε, οι φαρμακευτικές καλούνται να διαμορφώσουν τις απόψεις τους, για το νέο σχέδιο υπουργικής απόφασης που προβλέπει τα εξής:

Άρθρο 1
Τιμές Αναφοράς και θεραπευτικές κατηγορίες
1. Μόνο τα φαρμακευτικά προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στο κατάλογο αποζημιούμενων φαρμάκων (θετικό κατάλογο), αποζημιώνονται από τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τον ΕΟΠΥΥ. Ο ανωτέρω κατάλογος αποζημιούμενων φαρμάκων (θετικός κατάλογος) αφορά φάρμακα που η χορήγησή τους σύμφωνα με την άδεια κυκλοφορίας τους, απαιτεί ιατρική συνταγή και δεν περιλαμβάνει ΜΗΣΥΦΑ και φάρμακα της αρνητικής λίστας.
2. Ως τιμές αναφοράς, νοούνται οι ασφαλιστικές τιμές αποζημίωσης, δηλαδή οι τιμές με τις οποίες αποζημιώνουν τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης και ο ΕΟΠΥΥ, οπουδήποτε και εάν διατίθενται τα φάρμακα προς τους ασφαλισμένους τους (ιδιωτικά φαρμακεία, φαρμακεία ΕΟΠΥΥ, δημόσια νοσοκομεία (περιλαμβανομένων των στρατιωτικών και πανεπιστημιακών νοσοκομείων), νοσοκομεία που λειτουργούν ως νπιδ και ιδιωτικές κλινικές. Οι τιμές αναφοράς που προσδιορίζονται βάσει της παρούσας, δεν εφαρμόζονται στα φάρμακα για τα οποία έχει επιτευχθεί συμφωνία βάσει διαπραγμάτευσης.

Άρθρο 2
Προσδιορισμός Τιμών Αναφοράς Φαρμάκων
1. Για τα γενόσημα φάρμακα ορίζεται ως τιμή αναφοράς η λιανική τιμή του εκάστοτε ισχύοντος δελτίου τιμών φαρμάκων.
2. Για τα φάρμακα αναφοράς για τα οποία έχει λήξει η περίοδος προστασίας των δεδομένων τους (off patent), ορίζεται ως τιμή αναφοράς η λιανική τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου φαρμάκου. Στην περίπτωση που η λιανική τιμή του δελτίου τιμών του φαρμάκου αναφοράς και του αντίστοιχου γενοσήμου ταυτίζονται, ως τιμή αναφοράς αμφοτέρων ορίζεται το 65% της λιανικής τιμής τους.
3. Κατ’ εξαίρεση της προηγούμενης παραγράφου, για τα φάρμακα αναφοράς για τα οποία έχει λήξει η περίοδος προστασίας των δεδομένων τους και τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) του ν.3816/2010, ορίζεται ως τιμή αναφοράς η νοσοκομειακή τιμή του αντίστοιχου γενοσήμου, μείον 5%. Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο γενόσημο, ως τιμή αναφοράς ορίζεται η νοσοκομειακή τιμή μείον 5%
4. Για τα φάρμακα αναφοράς για τα οποία δεν έχει λήξει η περίοδος προστασίας των δεδομένων τους, ορίζεται ως τιμή αναφοράς η λιανική τους τιμή, σύμφωνα με το εκάστοτε ισχύον δελτίο τιμών φαρμάκων.
5. Κατ’ εξαίρεση της προηγούμενης παραγράφου, για τα φάρμακα αναφοράς για τα οποία δεν έχει λήξει η περίοδος προστασίας των δεδομένων τους και τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) της του ν.3816/2010, ορίζεται ως τιμή αναφοράς η νοσοκομειακή τους τιμή, μείον 5%.
6. Για τα βιολογικά φάρμακα αναφοράς ορίζεται ως τιμή αναφοράς η λιανική τιμή του φθηνότερου αντίστοιχου βιομοειδούς φαρμάκου, όπως προκύπτει από το εκάστοτε ισχύον δελτίο τιμών. Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο φθηνότερο βιομοειδές φάρμακο, ως τιμή αναφοράς, ορίζεται η λιανική τους τιμή, όπως προκύπτει από το δελτίο τιμών.
7. Κατ’ εξαίρεση της προηγούμενης παραγράφου, για τα βιολογικά φάρμακα αναφοράς τα οποία εντάσσονται στην κατηγορία των Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ) του ν.3816/2010, ορίζεται ως τιμή αναφοράς η νοσοκομειακή τιμή του αντίστοιχου φθηνότερου βιομοειδούς φαρμάκου, μείον 5%. Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο φθηνότερο βιομοειδές φάρμακο, ως τιμή αναφοράς των βιολογικών φαρμάκων αναφοράς, που ανήκουν στην κατηγορία Φ.Υ.Κ., ορίζεται η νοσοκομειακή τους τιμή, μείον 5%.
8. Για τα βιομοειδή φάρμακα, ορίζεται ως τιμή αναφοράς η λιανική τιμή του φθηνότερου αντίστοιχου βιομοειδούς φαρμάκου. Εάν δεν υπάρχει αντίστοιχο φθηνότερο βιομοειδές φάρμακο, ως τιμή αναφοράς των βιομοειδών  φαρμάκων, ορίζεται η λιανική τους τιμή, όπως προκύπτει από το δελτίο τιμών.
9. Για φάρμακα που εμπεριέχουν συνδυασμό γνωστών δραστικών ουσιών, η τιμή αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το άθροισμα των τιμών αναφοράς των φαρμάκων που περιλαμβάνουν στην σύνθεσή τους τις ανωτέρω δραστικές ουσίες που συνδυάζονται.

Άρθρο 3
Συμμετοχή Ασφαλισμένων
1. Στην περίπτωση επιλογής από τον ασθενή φαρμακευτικού σκευάσματος με λιανική τιμή που συμπίπτει με την ασφαλιστικής τιμή, ο ασθενής καταβάλλει το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής του.
2. Στις περιπτώσεις που επιλέγεται φάρμακο με υψηλότερο λιανική τιμή από την τιμή αποζημίωσης, ο ασθενής καλύπτει εκτός από την προβλεπόμενη θεσμοθετημένη συμμετοχή, το σύνολο της διαφοράς μεταξύ τιμής αποζημίωσης και λιανικής τιμής του φαρμάκου.
3. Το ποσό που ο ασθενής καλύπτει πέραν της θεσμοθετημένης συμμετοχής δεν μπορεί να υπερβαίνει το ύψος των 20 ευρώ ανά μοναδιαίο σκεύασμα.

Άρθρο 4
Εμφάνιση τιμής στο Σύστημα Συνταγογράφησης
Οι τιμές αναφοράς και οι συμμετοχές των ασθενών εμφανίζονται στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, ώστε να γνωρίζει ο ιατρός, ο ασθενής και ο φαρμακοποιός κατά την συνταγογράφηση και εκτέλεση της συνταγής.
Πηγή :healthmag.gr