Τρίτη 16 Απριλίου 2019

ΕΟΦ: Επεκτείνεται σε επαγγελματίες υγείας και ασθενείς η πλατφόρμα ελλείψεων



Σε λειτουργία η νέα εφαρμογή για ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα του φαρμάκου
Η νέα πλατφόρμα του ΕΟΦ για την παρακολούθηση των ελλείψεων φαρμάκων τέθηκε σε εφαρμογή και ήδη έχει πρόσβαση σε αυτήν ολόκληρη η αλυσίδα εφοδιασμού του φαρμάκου από την παραγωγή μέχρι τη διανομή.
Άμεσα δε, αναμένεται η επέκταση της χρήσης της και από το σύνολο των επαγγελματιών υγείας, καθώς και των ασθενών, προσβλέποντας στη συνέχιση των συνεργατικών προσπαθειών με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αντιμετώπιση αυτού του ζωτικής σημασίας ζητήματος της δημόσιας υγείας.
Ήδη, από τις φαρμακευτικές εταιρίες, μέχρι τις φαρμακαποθήκες και τους φαρμακευτικούς συλλόγους, υπάρχει πρόσβαση για την ενημέρωση και την παρακολούθηση των ελλείψεων,  σε συνδυασμό με τα προϋπάρχοντα μέτρα που περιλαμβάνουν την παρακολούθηση των φαρμάκων μέσω τηςταινίας γνησιότητας και την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών και της ενδοκοινοτικής διακίνησης, μέτρο που εφάρμοσε η χώρα μας από τις πρώτες στην Ε.Ε.
Όπως αναφέρει η διοίκηση του ΕΟΦτο σύστημα της παρακολούθησης των φαρμάκων μέσω της ταινίας γνησιότητας, παρά τα 30 περίπου χρόνια που έχουν παρέλθει από τη δημιουργία του,  είναι ακόμη πρωτοπόρο στο τομέα της ιχνηλασιμότητας και της διασφάλισης της γνησιότητας των προϊόντων. 
Παράλληλα υπάρχει στενή συνεργασία με όλες τις διωκτικές αρχές για την πάταξη της παράνομης διακίνησης φαρμάκων με φυσικά ή ηλεκτρονικά μέσα (Internet).  
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΟΦτα πληροφοριακά συστήματα που έχουν ήδη αναπτυχθεί για την παρακολούθηση των πωλήσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες και των εξαγωγών από τις φαρμακαποθήκες συμβάλλουν σημαντικά στην προσπάθεια διαχείρισης ελλείψεων. 
Σχετικά με τη διάθεση των αναντικατάστατων φαρμακευτικών προϊόντων που βρίσκονται σε έλλειψη, η διοίκηση του ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι σε συνεργασία με το ΙΦΕΤ, συνεχίσουν να μεριμνούν ώστε να μην υπάρχουν θεραπευτικά κενά στους ασθενείς.
Τα αίτια των ελλείψεων
Σε ότι αφορά τις ελλείψεις που παρατηρούνται, ο ΕΟΦ επισημαίνει πως τα αίτια αποτελούν σειρά παραγόντων, όπως οι φυσικές καταστροφές, οι αποτυχίες σε ένα σύνθετο σύστημα παραγωγής, η διαθεσιμότητα των πρώτων υλών, οι τιμές των φαρμάκων, οι οικονομικές προκλήσεις  που αντιμετωπίζουν ορισμένα τμήματα της αλυσίδας εφοδιασμού, κ.α. Επιπλέον, ορισμένα κρίσιμα φάρμακα παύουν να παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον στη διάρκεια ζωής τους οδηγώντας τις επιχειρήσεις σε διακοπή της κυκλοφορίας τους, γεγονός που επιτείνει τον κίνδυνο διαταραχών στον εφοδιασμό και ελλείψεις.
Πηγή : healthmag.gr