Πέμπτη 4 Απριλίου 2019

Πρόσβαση ασθενών σε καινούρια φάρμακα: Παρακαλώ περιμένετε...



Ούτε νέα καινοτόμα, ούτε νέα γενόσημα στην αγορά, σε αναμονή των διαπραγματεύσεων, ενώ το χρονοδιάγραμμα των 180 ημερών έχει παρέλθει
Σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις, μετά τις πρόσφατες αλλαγές στη νομοθεσία του κλάδου, σε ότι αφορά την προσβασιμότητα των θεραπειών προς τους ασθενείς.
Οι τελευταίες ρυθμίσεις που έφεραν το σύστημα αξιολόγησης της νέας τεχνολογίας υγείας που περιέχουν τα νέα φάρμακα, έχει μπλοκάρει το σύστημα συνολικά και "δεν κουνιέται φύλλο".
Στο μεταξύ βέβαια, οι καθιερωμένες διαδικασίες για την υποβολή αιτήσεων κυκλοφορίας νέων σκευασμάτων και η τιμολόγησή τους, προχωρεί κανονικά. Αντίστοιχα, προχωρούν κανονικά και τα χρονοδιαγράμματα από τις προηγούμενες μνημονιακές διατάξεις, τόσο από πλευράς αδειοδότησης, όσο και από πλευράς τιμολόγησης, με την έκδοση δελτίων τιμών φαρμάκων.
Όμως αυτό που "δεν λειτουργεί" ακόμη, είναι η διαδικασία ένταξης των νέων εγκεκριμένων φαρμάκων στο σύστημα αποζημίωσης από την κοινωνική ασφάλιση.
Το κλίμα είναι ασαφές, δεν έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος που να ορίζει τις λεπτομέρειες για την εφαρμογή του νέου συστήματος ΗΤΑ, πέραν της περιγραφής της διαδικασίας αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης από το νόμο.
Παράγοντες του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν ότι τα φάρμακα θα εγκρίνονται και θα εντάσσονται στη θετική λίστα, με τις ίδιες διαδικασίες πριν την ψήφιση του νόμου, όμως "ψίθυροι" στην αγορά, κάνουν λόγο για καινούρια διαδικασία απ΄ ευθείας ένταξη των φαρμάκων μετά την έγκρισή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, εξαιτίας της εμπιστευτικότητας των τιμών που θα προκύπτουν μετά τη διαπραγμάτευση, ιδίως για τα νέα καινοτόμα και ακριβά φάρμακα.
Από την άλλη πλευρά, η τελευταία ρύθμιση για τον ένα αξιολογητή για τα γενόσημα, δεν φαίνεται να είναι και πολύ "fast track", παρότι γι΄ αυτό ψηφίστηκε, αφού τελικά η επιτροπή θα έχει να ασχοληθεί και με αυτά, όταν πρόκειται για ήδη γνωστές δραστικές και μάλιστα με μειωμένες τιμές έναντι των φαρμάκων αναφοράς, αποτελούν δηλαδή μέσα εξοικονόμησης δαπάνης, προκειμένου να απελευθερώνονται πόροι για τα καινοτόμα φάρμακα.
Η πρόβλεψη του νόμου για ένταξη στη συνταγογράφηση των νέων φαρμάκων εντός 180 ημερών έχει παρέλθει για αρκετά σκευάσματα (διψήφιος αριθμός άνω των 60) που έχουν εγκριθεί τελευταία και έχουν πάρει τιμή και την ίδια στιγμή, η επιτροπή Διαπραγμάτευσης, έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της για μόλις 10 σκευάσματα, όπως δήλωσε πρόσφατα ο αντιπρόεδρος του ΕΟΦ Ηλίας Γιαννόγλου, επισημαίνοντας ότι οι αξιολογήσεις και διαπραγματεύσεις θα πάρουν πολύ χρόνο, καθώς είναι πολύ χρονοβόρες διαδικασίες και άλλες χώρες χρειάστηκαν χρόνια για καθιερώσουν τους θεσμούς αυτούς.
Στην ίδια κατεύθυνση, παράγοντες του υπουργείου, κάνουν λόγο για καθυστέρηση ένταξης στην συνταγογράφηση για να νέα καινοτόμα φάρμακα πάνω από 20 ή και 24 μήνες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου λειτουργεί σύστημα ΗΤΑ.
Από την πλευρά της αγοράς όμως, ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι καταστροφικό, διότι οποιαδήποτε καθυστέρηση πέραν της νομικά προβλεπόμενης επιβαρύνει δραστικά τη δραστηριοποίηση των εταιριών.
Την ίδια στιγμή, καθυστερήσεις στις καινοτόμες θεραπείες δεν καλύπτουν τους ασθενείς που τις έχουν ανάγκη - με δραματικές επιπτώσεις στην υγεία τους, αφού πρόκειται για θεραπείες που καλύπτουν κενά θεραπευτικής ανάγκης σε σοβαρές παθήσεις επικίνδυνες για τη ζωή.
Παράλληλα, για το σύστημα υγείας, η καθυστέρηση εισαγωγής νέων γενοσήμων επιβαρύνει δυσανάλογα τους προϋπολογισμούς ταμείων και νοσοκομείων, με απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων σε ετήσια βάση.
Για τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, παράγοντες της φαρμακευτικής αγοράς αναγνωρίζουν ότι η δυστοκία που υπάρχει οφείλεται στον υπερβολικό φόρτο εργασίας των υπηρεσιών, αλλά και στους οικονομικούς περιορισμούς που παραμένουν για τη χώρα μας, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες έχουν αποψιλωθεί από προσωπικό και δεν επιτρέπεται η κάλυψη των κενών θέσεων, εντούτοις αναγνωρίζουν ταυτόχρονα και τους περιορισμούς στη δραστηριοποίησή τους με αποτέλεσμα να ζητούν από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου να ενημερωθούν κατ΄ αρχήν για τον προγραμματισμό των διαπραγματεύσεων, αλλά και τη συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος , αξιοποιώντας τους διαύλους διαλόγου που έχουν μέχρι στιγμής καθιερωθεί.
Πηγή : healthmag.gr