Παρασκευή 5 Απριλίου 2019

Εντός Απριλίου νέα θετική λίστα συνταγογραφουμένων φαρμάκων



Σε διαβούλευσησύντομα νέο νομοσχέδιο για τις κλινικές μελέτες
Άμεσα αναμένεται η έκδοση νέας θετικής λίσταςσυνταγογραφουμένων φαρμάκων, καθώς ήδη τα μισά από τα φάρμακα που έχουν ζητήσει αξιολόγηση από την Επιτροπή Αξιολόγησης, έχουν αξιολογηθεί και έχουν παραπεμφθεί στην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης.
Η νέα θετική λίστα αναμένεται να εκδοθεί εντός Απριλίου, όμως στη συνέχεια, καθώς η διαδικασία αξιολογήσεων και διαπραγμάτευσης θα είναι διαρκής, θα εκδίδεται ξεχωριστή απόφαση για κάθε φάρμακο που εντάσσεται στη λίστα συνταγογράφησης, ενώ οι σκέψεις των αρμοδίων παραγόντων θέλουν να αναρτάται η εισήγηση των αξιολογητών προς τον υπουργό, για λόγους διαφάνειας.
Μέχρι στιγμής έχουν εγκριθεί 7 πρωτότυπα φάρμακα και 4-5 βιοομοειδή ενώ υπό εξέταση παραμένουν κάποια γενόσημα και βιοομοειδή, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής ΗΤΑ καθ. Δ. Κούβελα, έχουν παρουσιαστεί ελλιπή στοιχεία σε ορισμένα από αυτά.
Τα παραπάνω τονίσθηκαν κατά τη διάρκεια του 3ου Health Innovation Conference που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.
Μέχρι ώρας έχουν κατατεθεί περίπου 100 αιτήσεις για αξιολόγηση,εντούτοις, σύμφωνα με τον κ. Κούβελα δεν είναι περισσότερα από 15 αυτά για τα οποία έχει παρέλθει το χρονοδιάγραμμα των 180 ημερών. Στο μεταξύ σε ότι αφορά την πρόσβαση των ασθενών σε νέα καινοτόμα φάρμακα, έχουν υποβληθεί περί τις 500 αιτήσεις για ισάριθμους ασθενείς για χορήγηση κατ΄ εξαίρεση. Οι αιτήσεις αυτές αφορούν 3-5 φάρμακα.
Ο κ. Κούβελας, ανέφερε ότι θα τεθούν υπό αξιολόγηση και φάρμακα που βρίσκονται στην αρνητική λίστα, για την παχυσαρκία, το κάπνισμα κλπ. ενώ έθεσε θέμα μη δημοσιοποίησης του συνόλου των κλινικών μελετών για το κάθε φάρμακο, άρα και διαφάνειας.
Στη συζήτηση, ο ειδικός σύμβουλος του υπουργείου Υγείας Γιάννης Ποδηματάς, έκανε λόγο για υπέρβαση του Ευρωπαϊκού χρονοδιαγράμματος των 180 ημερών και από άλλες χώρες που έχουν ξεχωριστούς συγκροτημένους οργανισμούς, όπως της Μ. Βρετανίας ή της Πολωνίας που έχουν προσωπικό 1000 και 300 άτομα, αντίστοιχα, και προανήγγηλε τη δημιουργία του Οργανισμού ΗΤΑ στη χώρα μας, λέγοντας ότι θα περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για τις κλινικές μελέτες που ετοιμάζεται τώρα στο υπουργείο.
Από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίουαναφέρθηκε στα αρχικά προβλήματα στελέχωσης της επιτροπής, που οδήγησαν στη μη τήρηση του χρονοδιαγράμματος, εξέφρασε φόβους για το ενδεχόμενο επιβολής clawback και στα φάρμακα που αξιολογούνται και διέβλεψε κίνδυνο "μποτιλιαρίσματος στη Διαπραγμάτευση", με τις μαζικές παραπομπές φαρμάκων από την επιτροπή Αξιολόγησης τώρα που ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για τα εξεταζόμενα φάρμακα.
Αντίστοιχα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της AbbVie Πασχάλης Αποστολίδης, παρατήρησε ότι "κάθε αρχή και δύσκολη", όμως σημείωσε ότι η επιτροπή Αξιολόγησης δεν θα πρέπει να επιφορτίζεται και με τον όγκο των γενοσήμων και βιοομοειδών, για τα οποία ήδη υπάρχουν εγκρίσεις από τον ΕΜΑ και τον ΕΟΦ, διότι έτσι, είναι αναπόφευκτο να μην ξεφεύγουν τα άλλα, καινοτόμα φάρμακα, εκτός χρονοδιαγράμματος εξαμήνου.
Πηγή : healthmag.gr