Τρίτη 30 Απριλίου 2019

Δ. Δέμος: Μεγαλύτερο συμφέρον της αλυσίδας διανομής από τα ακριβά φάρμακα



Το συγκεκριμένο αντικίνητρο περιορίζει την ενίσχυση του μεριδίου των γενοσήμων στην ελληνική αγορά
Φάρμακα αδιαπραγμάτευτης ποιότητας με την ίδια θεραπευτική ικανότητα των αντίστοιχων πρωτοτύπων των οποίων η πατέντα έχει λήξει, παράγει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία. Και παρότι είναι φθηνότερα κατά 35%, εντούτοις, το μερίδιο αγοράς τους βρίσκεται στο 25%, όταν θα μπορούσαν να καλύψουν το 60 - 70% της εγχώριας ζήτησης.
Αιτία της χαμηλής διείσδυσης των γενοσήμων στην ελληνική αγορά, είναι το γεγονός ότι αυτή η διαφορά τιμής κατά 35%, κατανέμεται σε ολόκληρη την αλυσίδα διανομής του φαρμάκου, προς όφελος της κερδοφορίας φαρμακαποθηκών και φαρμακείων.
Την επισήμανση αυτή κάνει ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και αντιπρόεδρος της εταιρίας DEMO, Δημήτρης Δέμος, σε συνέντευξή του στον δημοσιογράφο Γιάννη Πολίτη και το TWODAY.
O κ. Δέμος κάνει λόγο για τα προβλήματα στην τιμολόγηση των φαρμάκων, τις δυσβάσταχτες υποχρεωτικές επιστροφές με τις οποίες επιβαρύνεται η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, παρά την παροχή των φαρμάκων στην αγορά με έκπτωση 35%, την αναπτυξιακή δυναμική του κλάδου και τη συμβολή του στην εγχώρια οικονομία.
Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, επισημαίνει την ανακολουθία των αποφάσεων των κυβερνήσεων, παρότι αναγνωρίζουν τις αναπτυξιακές δυνατότητες που μπορεί να παρέχει ο κλάδος στην ελληνική οικονομία, αποδίδοντας την παρουσία των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια αγορά στη μελλοντική ελπίδα για κερδοφορία και σημειώνοντας τη στροφή του κλάδου στις εξαγωγές.Το αποτέλεσμα είναι η εξαγωγή σε πάνω από 100 χώρες, αλλά και η παραγωγή στη χώρα μας γενοσήμων για λογαριασμό αλλοδαπών εταιριών που τα κυκλοφορούν στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται με το δικό τους σήμα. Παράλληλα, υπογραμμίζοντας την ποιότητα των ελληνικών φαρμάκων, δεν παραλείπει να αναφερθεί και στις πρωτιές της δικής του εταιρίας, η οποία αποτελεί επίσημο προμηθευτή του ΟΗΕ, του ΠΟΥ, της Unicef και των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.
Μεταξύ άλλων, ως λύση στο πρόβλημα των αντικινήτρων για την προώθηση των γενοσήμων, ο κ. Δέμος προτείνει την εξίσωση της τιμής των εκτός πατέντας φαρμάκων αναφοράς με τα γενόσημά τους,  γεγονός που θα σημάνει νέες θέσεις εργασίας, ιδίως για επιστημονικό προσωπικό το οποίο θα μπορέσει να επαναπατριστεί μετά τη μαζική φυγή στο εξωτερικό, επενδύσεις, βελτίωση του ΑΕΠ της χώρας και στο τέλος μικρότερη φορολογία για όλους.
Παρακολουθήστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Δημήτρη Δέμου στο Facebook, economico.gr και politisonline.com, όπως επίσης στο κανάλι TWODAY στο YOUTUBE.
Πηγή : healthmag.gr