Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Οι πρώτες επενδύσεις, ύψους 32 εκατ. ευρώ για Φαρμακευτική Κάνναβη




FacebookTwitterPinterestΠερισσότερα...
Έπεσαν οι υπογραφές στις δύο πρώτες αδειοδοτήσεις Μονάδων Καλλιέργειας και Επεξεργασίας Τελικών Προϊόντων Φαρμακευτικής Κάνναβης. Τις επενδύσεις αυτές και τα επόμενη βήματα παρουσίασαν  τα συναρμόδια Υπουργεία Υγείας, Οικονομίας & Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης σε συνέντευξη τύπου. Αλλάζει, δε, και το πλαίσιο για τη βιομηχανική κάνναβη.
Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε την ανακοίνωση των πρώτων αδειών, ο Στ. Πιτσιόρλας, Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης, περιγράφοντας τις δύο πρώτες επενδύσεις. Η πρώτη αφορά επένδυση ύψους 9,5 εκατ. ευρώ (ΒΙΟΜΕΚΑΝ), που θα αναπτυχθεί στη Λάρισα, με 51 νέες θέσεις εργασίας. Η δεύτερη, που θα αναπτυχθεί στην Κόρινθο, θα είναι λίγο μεγαλύτερη, στα 12,5 εκατ. ευρώ με 66 νέες θέσεις εργασίας (ΒΙΟΠΡΟΚΑΝ). Πρόκειται για εταιρείες που συστάθηκαν ειδικά για αυτό το σκοπό, όπως και οι περισσότερες που έχουν υποβάλλει αίτηση. «Άλλοι 12 φάκελοι για αντίστοιχες επενδύσεις έχουν κατατεθεί και αναμένουμε, έως το τέλους του έτους να έχουν αδειοδοτηθεί, αν δεν έχει προκύψει φυσικά κάποιο θέμα με τις αιτήσεις», ανέφερε ο κ. Πιτσιόρλας.  
Η συνολική επένδυση εκτιμάται ότι θα ανέλθει στα 185 με 200 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας περίπου 770 θέσεις εργασίας. Η άδεια σε πρώτη φάση θα είναι 5ετής. Στην πλειονότητα των σχημάτων που έχουν υποβάλλει φάκελο συμμετέχουν και ξένα κεφάλαια, λόγω και της τεχνογνωσίας που ως επί το πλείστον εντοπίζεται σε άλλες χώρες. Ωστόσο, φαίνεται πως ανάμεσα στους 12 είναι και αμιγώς ελληνικά σχήματα.
Όπως εξήγησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, η άδεια προς το παρόν καλύπτει την καλλιέργεια και τη δημιουργία της εγκατάστασης για την ανάπτυξη των προϊόντων αυτών. Στη συνέχεια θα κατατεθεί ο φάκελος για την παραγωγή τους. «Εκτιμούμε ότι η πρώτη παραγωγή τελικού προϊόντος θα είναι έτοιμη σε 1,5 χρόνο», προσέθεσε.
«Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε το θέμα από 2 πλευρές», ανέφερε από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός. «Από την μία είναι το δικαίωμα των ασθενών της χώρας, που έχουν επιστημονικά τεκμηριωμένη ένδειξη για λήψη κάνναβης, ως προστιθέμενη θεραπευτική αξία», σημείωσε. Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, είναι η αναμενόμενη προστιθέμενη αξία που θα προκύψει. «Αποδεικνύεται στην πράξη πως οι Κασσάνδρες που μιλούσαν για πολύ ανελαστικό πλαίσιο που θα απέτρεπε επενδύσεις, δεν επιβεβαιώθηκαν», συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία έγκρισης και τις προδιαγραφές στην τελική φάση, της μεταποίηση τους, δηλαδή, σε προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, το πλαίσιο ρυθμίζεται από μια  «πολύ αναλυτική και προσεχτική Υπουργική Απόφαση, που συντάχθηκε από τον ΕΟΦ», διευκρίνισε ο Υπουργός Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, η ΥΑ «λαμβάνει υπόψη το πλαίσιο που υπάρχει σε άλλες χώρες, που επιτρέπει -κατά παρέκκλιση του νόμου περί ναρκωτικών- να προσεγγίσουμε αυτό το ιδιότυπο φάρμακο, με ευαισθησία και με γνώμονα τη διασφάλιση μιας προσιτής πρόσβασης των ασθενών στις θεραπείες».
Μάλιστα, η Επιτροπή είναι στην τελική φάση διαμόρφωσης της πρότασης που αφορά μεταξύ άλλων τις φαρμακοτεχνικές μορφές και τις ιατρικές ειδικότητες που θα μπορούν να συνταγογραφούν. Επιπλέον, θα δοθεί η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγρογάφησης, μέσω της ΗΔΙΚΑ, τόσο των τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης όσο και των ναρκωτικών φαρμάκων.
«Επόμενο βήμα  θα είναι τα μητρώα ασθενών, ενώ προωθούμε αναδιοργάνωση κρατικού μονοπωλίου, ώστε να αποκτήσει την ευελιξία και τη διοικητική υποστήριξη για να μπορεί να στηρίξει όλη αυτή τη διαδικασία». «Υλοποιείται ένας νόμος αυστηρός, αλλά ευέλικτος και φιλικός προς τους επενδυτές», ανέφερε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλης.
«Δίνεται το σήμα πως η χώρα μας εκτός από τη διασφάλιση της σταθερότητας είναι έτοιμη να δεχθεί επενδύσεις», προσέθεσε. Μάλιστα, ανέφερε ότι αναμένεται σύντομα αλλαγή και του πλαισίου για τη βιομηχανική κάνναβη, «με στόχο τα προϊόντα που προκύπτουν να αποκτήσουν υψηλή προστιθέμενη αξία και να αυξηθεί το εισόδημα αγροτών».

Πηγή : virus.com.gr