Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Εκτός Διαβητολογίας οι γενικοί γιατροί



FacebookTwitterPinterestΠερισσότερα...
Λύπη και αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους γενικούς γιατρούς η εξαίρεσή τους από τη διαχείριση του Διαβήτη, καθώς η νόσος αποτελεί ένα από τα συχνότερα νοσήματα σε επίπεδο οικογενειακής ιατρικής. Οι γενικοί γιατροί, άλλωστε, αποτελούν «πυλώνα»  του νέου συστήματος που οικοδομείται στην ΠΦΥ, μαζί με τους παθολόγους και τους παιδιάτρους.
«Ο Γενικός/Οικογενειακός Ιατρός έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην πολυπαραγοντική αντιμετώπιση του ασθενούς με Σακχαρώδη Διαβήτη (αρτηριακή υπέρταση, υπερλιπιδαιμία, παχυσαρκία, διακοπή καπνίσματος κ.α.), καθώς και τη μοναδική δυνατότητα για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της μέσω της προαγωγής υγείας, και για την πρώιμη ανίχνευση των πασχόντων (προ της εμφάνισης επιπλοκών)» αναφέρει σχετικά σε επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ο Ανάργυρος Μαριόλης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής (ΕΛΕΓΕΙΑ). «Είναι εξάλλου η μοναδική ιατρική ειδικότητα, η οποία περιλαμβάνει στην εκπαιδευτική της ατζέντα, αντικείμενα και δεξιότητες, τα οποία στερούνται οι λοιπές εμπλεκόμενες ειδικότητες»προσθέτει.
Για τον πρόεδρο της ΕΛΕΓΕΙΑ είναι σαφές ότι υπάρχει άνιση μεταχείριση, η οποία αντικειμενικά θα δημιουργήσει σύγχυση αναφορικά με το ρόλο των γενικών γιατρών στο σύστημα της πρωτοβάθμιας.
«Γίνεται ξεκάθαρο προς όλους ότι, παρά την παγκόσμια αποδοχή της συμβολής της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής στην αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, στην Ελλάδα παραμένουμε σε προεμφυλιακό πρότυπο. Ο Γενικός Ιατρός είναι υπεύθυνος για την διάγνωση, αντιμετώπιση και διαχείριση των ασθενών στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και, όπου χρειάζεται, τότε και μόνο, πρέπει να παραπέμπει σε δευτεροβάθμιο επίπεδο σε λοιπούς ειδικούς» τονίζει.
Όπως διευκρινίζει ο κος Μαριόλης, στόχος των γενικών γιατρών δεν είναι να πάρουν τον τίτλο του Διαβητολόγου και ζητά να διευκρινιστούν τα όρια έκαστης ειδικότητας στην ενασχόληση με τα περιστατικά Σακχαρώδη Διαβήτη, εφόσον στην ΠΦΥ δεν υπάρχουν Διαβητολογικά Ιατρεία.
«Ο διαβητικός ασθενής πρέπει να μπορεί να λαμβάνει την κατάλληλη φροντίδα, την κατάλληλη στιγμή, από τον κατάλληλο επαγγελματία υγείας και στην κατάλληλη δομή. Δεν μπορούμε να οραματιζόμαστε Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας χωρίς να γνωρίζουμε από ότι φαίνεται πλήρως, το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητας που κατ’ εξοχήν την στελεχώνει. Γενική/Οικογενειακή Ιατρική: Κανείς δεν μπόρεσε και κανείς δεν θα μπορέσει να αποφλοιώσει αυτές τις τρεις λέξεις από τις μοναδικές ιδιότητές της»καταλήγει η επιστολή προς τον υπουργό Υγείας

Πηγή : virus.com.gr