Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

«Ανταρσία» Βασιλειάδη για τα συμπληρώματα διατροφής;




“Βασιλειάδης και συμπληρώματα διατροφής”, καίνε  την Κυβέρνηση!
Ας δούμε το δημοσίευμα:
FacebookTwitterPinterestΠερισσότερα...
Διάταξη νόμου που επιτρέπει περαιτέρω «άνοιγμα» της αγοράς βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής προωθεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Μόνο που αυτή η διάταξη αντιβαίνει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, η οποία άλλωστε αποτελεί και αρμοδιότητα της Αριστοτέλους, από κοινού με το Υπουργείο Οικονομίας. Οργισμένη είναι η αντίδραση των Φαρμακοποιών.
Η ρύθμιση που φέρεται να υπογράφει ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Βασιλειάδης επιτρέπει την πώληση βιταμινών, σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής από ιδιωτικά γυμναστήρια και ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων.
Ωστόσο, το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει αυτά τα είδη ρυθμίζεται κυρίως από το Υπουργείο Υγείας, το οποίο έχει μάλιστα νομοθετήσει σχετικά, μόλις πριν από έναν χρόνο.
Στο άρθρο 11 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των Ανδ. Ξανθού και του Δ. Παπαδημητρίου γίνεται σαφές ότι «η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα. Η πώληση εξ αποστάσεως συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται μόνο από τις παραπάνω πηγές. και εφόσον πληρούνται οι ειδικοί όροι της νομοθεσίας για πωλήσεις εξ’ αποστάσεως».
Από τη στιγμή, λοιπόν, που τίθεται και θέμα διασφάλισης της δημόσιας υγείας, δεν αποκλείεται να δούμε και οπισθοχώρηση του Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τροποποίηση της διάταξης.
«Στα κάγκελα» οι Φαρμακοποιοί

Η διάταξη Βασιλειάδη έχει εξοργίσει και τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, που ζητάει την άμεση απόσυρση της, κάνοντας λόγο για «ανεξέλεγκτη» διάθεση βιταμινών, σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής. Όπως σημειώνεται, τα σκευάσματα αυτά «σχετίζονται άμεσα με την Υγεία των Πολιτών και δεν νοείται η διάθεση τους μόνο με εμπορικούς όρους».
«Η αδιανόητη αυτή διάταξη θέτει σε κίνδυνο την Υγεία όλων των αθλουμένων  και κυρίως των εφήβων, αφού η χορήγηση των σκευασμάτων αυτών  θα γίνεται χωρίς την συμβουλή, την έγκριση  και την εποπτεία ενός επιστήμονα υγείας, με σκοπό μόνο το κέρδος», προειδοποιεί ο πρόεδρος του ΠΦΣ Κ. Θεοδοσιάδης. Σημειώνει, δε, ότι «οι ευθύνες του Υπουργείου Υγείας είναι μεγάλες».
Μάλιστα, ο ΠΦΣ απέστειλε επιστολή διαμαρτυρίας «σε έντονο ύφος», όπως αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου, προς τον Ανδρέα Ξανθό και τον Αντιπρόεδρο του ΕΟΦ Ι. Μαλέμη, συγκαλώντας παράλληλα και έκτακτο ΔΣ για το θέμα.
«Λίγες μόνο  μέρες μετά την αποκάλυψη μεγάλου σκανδάλου παράνομης διακίνησης αναβολικών στο οποίο ενέχονται “αθλητές” Body building , έρχεται Σχέδιο  Νόμου στη Βουλή, που επιτρέπει την ανεξέλεγκτη πώληση βιταμινών, σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής σε γυμναστήρια και χώρους  εκμάθησης αθλημάτων», αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου.
Πηγή : virus.com.gr