Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Νέα μέτρα στο φάρμακο - Με ερωτηματικό η αναπτυξιακή προοπτική



Οι προτάσεις του υπουργείου Υγείας αναμένεται να παρουσιαστούν στους φορείς την ερχόμενη Δευτέρα
Αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική προωθεί το υπουργείο Υγείας, επιχειρώντας να δώσει το στίγμα της μεταμνημονιακής περιόδου με ρυθμίσεις που θα στηρίζονται στον έλεγχο των δαπανών, όχι μόνο με οριζόντια, αλλά και διαρθρωτικά μέτρα.
Οι νέες αλλαγές αφορούν αλλαγές στην τιμολόγηση των φαρμάκων και τον υπολογισμό της υποχρεωτικής επιστροφής clawback, ενώ για την ώρα φαίνεται να απομακρύνεται το ενδεχόμενο καθιέρωσης μικρότερων κλειστών προϋπολογισμών στα συνολικά πλαφόν της εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης.
Η τελική πρόταση του υπουργείου Υγείας θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, από τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, προκειμένου να συζητηθεί με τους εμπλεκόμενους φορείς και να προχωρήσει το υπουργείο στη νομοθετική ρύθμιση πριν το τέλος του έτους, ώστε η επόμενη ανατιμολόγηση φαρμάκων να γίνει με τη νέα νομοθεσία.
Η αρχική πρόταση τιμολόγησης των φαρμάκων άλλαζε το "καλάθι" των χωρών αναφοράς για την τιμοληψία από το σύνολο της Ευρώπης στις χώρες της Ευρωζώνης και η συζήτηση πλέον περιστρέφεται γύρω από τον αριθμό των χωρών που λαμβάνονται υπόψιν για τον υπολογισμό της τελικής τιμής. Ανάλογα με το αν θα είναι μία μέχρι τρεις οι χώρες, η διαφορά που προκύπτει, οδηγεί σε αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης μεταξύ 175 - 220 εκ. ευρώ, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες. Μέχρι στιγμής πάντως, η πρόταση του υπουργείου κάνει λόγο για τη φθηνότερη τιμή της Ευρωζώνης βάσει του 9ψήφιου κωδικού (ίδια περιεκτικότητα και ποσότητα σκευασμάτων ανά συσκευασία) με τις ανάλογες αναγωγές στο πλησιέστερο σκεύασμα αν δεν υπάρχει ο ίδιος 9ψήφιος κωδικός, με τη φαρμακοβιομηχανία να ζητά το μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών, βάσει και των δικαστικών αποφάσεων που έχουν στο μεταξύ εκδοθεί.
Σε ότι αφορά το clawback, η αρχική πρόταση για σταθεροποίηση του σημερινού υπολογισμού στο 70% και χρέωση του υπολοίπου 30% σε κάθε εταιρεία ανάλογα με το μερίδιο ανάπτυξης που κατέγραψε στην αγορά, η λύση αυτή φαίνεται να προκρίνεται τελικά από την πολιτική ηγεσία, γεγονός που προκαλεί έντονη δυσφορία στις φαρμακευτικές, οι οποίες κάνουν λόγο για αντιαναπτυξιακή πολιτική.
Η "ασφυξία" που θα προκαλούσαν οι 99 κλειστοί προϋπολογισμοί όχι μόνο στις φαρμακευτικές, αλλά και στην περίθαλψη των ασθενών, φαίνεται να είναι η αιτία που αποτρέπει τελικά το υπουργείο Υγείας από την καθιέρωσή τους.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της PhRMA και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Janssen Μάκη Παπαταξιάρχη, η "ανάσα" που αναμενόταν στην αγορά μετά τον Αύγουστο και την έξοδο από τη στενή οικονομική επιτήρηση, δεν φαίνεται να έρχεται, καθώς οι όποιες αυξήσεις δοθούν με τη νέα μέθοδο τιμολόγησης, θα επιστραφούν από τη φαρμακοβιομηχανία -πιθανότατα και στο πολλαπλάσιο - από το clawback που θα πλήξει το κομμάτι της ανάπτυξης της κάθε μίας εταιρείας ξεχωριστά, αλλά και από τους έμμεσους μικρότερους κλειστούς προϋπολογισμούς που θα δημιουργηθούν στο πλαίσιο της Διαπραγμάτευσης που ήδη εφαρμόζεται, δημιουργώντας περιορισμούς χρηματοδότησης στην κάθε μία θεραπευτική κατηγορία στην οποία εντάσσονται τα φάρμακα που για να συνταγογραφηθούν περνούν από την αρμόδια επιτροπή για τον προσδιορισμό της τιμής αποζημίωσης από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Ο κ. Παπαταξιάρχης, υπογράμμισε ότι από τα 92 εκ. ευρώ παραπάνω που θα δοθούν το 2019 για την υγεία, τα 45 εκ. ευρώ αφορούν το φάρμακο και μάλιστα το νοσοκομειακό. Την ίδια ώρα όμως η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη αναμένεται να κλείσει φέτος πάνω από 750 εκ. ευρώ, ανεβάζοντας το σύνολο των υποχρεωτικών επιστροφών της φαρμακοβιομηχανίας από rebate και clawback στο 1,4 δισ. ευρώ. Και τόνισε ότι τα υπέρογκα ποσά αυτά, έχουν οδηγήσει σε οφειλές της φαρμακοβιομηχανίας προς το κράτος στα 200 εκ. ευρώ. Διευκρίνισε στο σημείο αυτό, ότι η μη πληρωμή του clawback από την εταιρεία του, δεν αποτελεί επιλογή.
Η πρόταση της PhRMA για το νέο τρόπο τιμολόγησης  παραμένει στον μέσο όρο των τριών φθηνότερων τιμών της Ευρωζώνης για τα πρωτότυπα φάρμακα, ενώ αναμένει τις προτάσεις του υπουργείου για την κοστολόγηση των βιο - ομοειδών.
Αναφερόμενος στην τιμολογιακή πολιτική της χώρας μας, ο πρόεδρος της PhRMA, υπογράμμισε ότι θα αποβεί καθοριστική για την πορεία των φαρμακευτικών στη χώρα, καθώς ο αμερικανός πρόεδρος Ντ. Τράμπ, προωθεί σχέδιο τιμολόγησης των φαρμάκων στις ΗΠΑ, με "καλάθι" 14 χωρών, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ελλάδα. Εξηγώντας τη σύνδεση των δύο παραμέτρων, υπογράμμισε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να αξιολογήσουν τα οφέλη και τις απώλειες από τις επιπτώσεις της ελληνικής τιμολογιακής πολιτικής στο διεθνή ορίζοντα, ο οποίος περιλαμβάνει τεράστιες αγορές όπως είναι οι ΗΠΑ, η Λατινική Αμερική και ορισμένες πολυπληθείς χώρες της Ασίας.
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα οδηγήσει τη χώρα μας σε σοβαρές καθυστερήσεις νέων θεραπειών καινοτομίας, παρότι στόχος των εταιρειών - μελών της PhRMA είναι η ενίσχυση της καινοτομίας στην Ελλάδα. Στο σημείο αυτό υπογράμμισε ότι εξαιτίας των καινοτόμων σκευασμάτων, έχει αυξηθεί πανευρωπαϊκά το προσδόκιμο επιβίωσης κατά 1,27 έτη από το 2000-2009, αν και δεν έχουν υπολογιστεί οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, οι οποίες εκτιμάται ότι έχουν μειώσει δραστικά το προσδόκιμο επιβίωσης.
Εντούτοις, από διεθνείς μελέτες έχει διαπιστωθεί οι καινοτόμες θεραπείες οδηγούν σε μείωση της νοσηλείας κατά 11% κατά μέσο όρο, οδηγώντας για ορισμένες περιπτώσεις και μείωση της νοσηλείας στο μισό ή πλήρη ίαση από ασθένειες που μέχρι πρότινος θεωρούνταν ανίατες.
Πηγή : healthmag.gr