Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Ανησυχίες για έλλειψη ρευματολογικών φαρμάκων πρώτης γραμμής



Υψηλά ποσοστά συμμόρφωσης παρά τις παρενέργειες στο 68% των ασθενών
Εμπόδια στην απρόσκοπτη πρόσβαση των ρευματοπαθών στην αγωγή τους ενδέχεται να δημιουργήσουν τα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα που αφορούν το φάρμακο, επισημαίνει η Ομοσπονδία Ρευμαζήν
Η έλλειψη ενός φαρμάκου από την θεραπευτική φαρέτρα των ασθενών, ιδίως αν πρόκειται για χαμηλού κόστους φάρμακο όπως η μεθοτρεξάτη, είναι κάτι το οποίο μελλοντικά θα επιφέρει μεγαλύτερα οικονομικά βάρη στον τομέα της υγείας. 
Οι ιθύνοντες οφείλουν να μεριμνήσουν με τη στρατηγική πολιτική τους να διασφαλίσουν την ανεμπόδιστη και ομαλή κυκλοφορία φαρμάκων πρώτης γραμμής, τα οποία χαίρουν καλής αποδοχής και συμμόρφωσης από τους ασθενείς, αφού σε αντίθετη περίπτωση θα αυξηθεί το οικονομικό βάρος που θα κληθεί να επωμιστεί μελλοντικά η χώρα και θα έχει οδυνηρές συνέπειες στους ασθενείς.
Πρόσφατη έρευνα της Ομοσπονδίας, η οποία παρουσιάστηκε στο συνέδριο ISPOR και  αφορούσε τη συμμόρφωση των ασθενών στην αγωγή με μεθοτρεξάτη, κατέδειξε ότι οι ρευματοπαθείς παραμένουν συμμορφωμένοι στην αγωγή τους παρά τις παρενέργειες που βιώνουν, διότι αναγνωρίζουν την σημασία της αγωγής. Επιπλέον, από την έρευνα προέκυψε ότι η συμμόρφωση των ασθενών είναι μεγαλύτερη όταν λαμβάνουν αγωγή με ενέσιμη μορφή xορήγησης. Η σημασία της αγωγής με μεθοτρεξάτη διαφαίνεται από το γεγονός ότι οι ασθενείς παρέμειναν συμμορφωμένοι και 6 στους 10 ασθενείς επιθυμούν να συνεχίσουν την αγωγή τους παρότι τουλάχιστον το 68%  αυτών έχει βιώσει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Πηγή :