Πέμπτη 22 Νοεμβρίου 2018

Διαπραγμάτευση ΗΤΑ, e-διακυβέρνηση και εμβόλια σε πρώτο πλάνο στον προϋπολογισμό



Σφιχτός ο προϋπολογισμός για την υγεία και το 2019
Με μείωση της χρηματοδότησης σε νοσοκομεία και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σχεδόν κατά μία ποσοστιαία μονάδα, αύξηση στις εισφορές υγείας κατά 20 εκ. ευρώ στα 71 εκ. ευρώ και με την προσπάθεια να "κλείσουν" οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κράτους μετά τον συμψηφισμό με οφειλόμενα clawback rebate αναμένεται να "κυλήσει" η επόμενη χρονιά στις υπηρεσίες υγείας, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας, όπως προβλέπεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2019 που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Στα ταμεία του υπουργείου Υγείας αναμένεται να εισρεύσουν το 2019 περί τα 3,884 δισ. ευρώ από 3,849 δισ. ευρώ φέτος, με το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων να μειώνεται στα 60 εκ. ευρώ από 65 εκ. ευρώ που ήταν φέτος, από τα οποία η εθνική συμμετοχή παραμένει σταθερή στα 20 εκ. ευρώ.
Νοσοκομεία – Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ)
Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, οι πιστώσεις το 2019 αναμένεται να είναι μειωμένες στα 2,541 δισ. ευρώ από 2,595 δισ. για το 2018, εκ των οποίων τα 1,154 δισ. θα προέλθουν από τον τακτικό προϋπολογισμό, τα 874 εκ. ευρώ από τα ταμεία και 156 εκ. από ίδια έσοδα.
Οι δαπάνες τους υπολογίζονται σε 3,139 δισ. ευρώ αυξημένες έναντι του 2018 που εκτιμώνται στα 2,897 δισ. ευρώ. Το 2019 τα νοσοκομείαπροβλέπεται να πληρώσουν για διάφορα αγαθά 1,845 δισ. ευρώ, για φάρμακο 892 εκ. ευρώ, υγειονομικό υλικό 503 εκ. ευρώ, ορθοπεδικό υλικό 101 εκ. ευρώ, αντιδραστήρια 231 εκ. ευρώ κ.ά. 118 εκ. ευρώ.
Για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας έχουν προβλεφθεί έσοδα 216 εκ. ευρώ, με τα 126 να προέρχονται από τον τακτικό προϋπολογισμό και 14 εκ ευρώ από τα ταμεία, ενώ οι δαπάνες της ΠΦΥ προβλέπονται κατά 2 εκ. ευρώ παραπάνω από τα έσοδά της, στα 218 εκ. ευρώ. Στα έξοδα, περιλαμβάνονται 4 εκ. ευρώ για το φάρμακο, 15 εκ. για υγειονομικό υλικό, 19 εκ. ευρώ για αντιδραστήρια και άλλα 22 εκ. για λοιπές κατηγορίες.
Συνολικά το ταμειακό ισοζύγιο προβλέπεται ελλειμματικό κατά 600 εκ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται στο κείμενο του Προϋπολογισμού που κατατέθηκε, "τα δημόσια νοσοκομεία και το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) αναμένεται στο τέλος του 2018 να εμφανίσουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 161 εκατ. ευρώ, ελαφρώς βελτιωμένο σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο ΜΠΔΣ 2019-2022. 
Ως προς τα έσοδα, σημειώνεται ότι αν και οι συνολικές μεταβιβάσεις από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ήταν μειωμένες σε σχέση προς τα αντίστοιχα μεγέθη του 2017, οι επιδράσεις από την εν λόγω μείωση εμφανίζονται εξισορροπημένες από την περαιτέρω ομαλοποίηση των μεταβιβάσεων του ασφαλιστικού συστήματος (ΕΟΠΥΥ).
Στο έτος 2019 προβλέπεται η εμφάνιση θετικού δημοσιονομικού αποτελέσματος ύψους 96 εκατ. ευρώ, με πρόβλεψη αυξημένων πληρωμών κατά 1.074 εκατ. ευρώ, σε σχέση προς τα αντίστοιχα μεγέθη του ΜΠΔΣ (2.283 εκατ. ευρώ), καθώς στο σκέλος των πληρωμών έχουν ενσωματωθεί το σύνολο των αντικριζόμενων εξόδων και οι εκτιμώμενες απλήρωτες υποχρεώσεις στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού έτους. 
Η εν λόγω εξέλιξη, συμβάλλει στη διαμόρφωση αρνητικού ταμειακού αποτελέσματος ύψους 600 εκατ. ευρώ, όμως συνδυάζεται με μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων ύψους 696 εκατ. ευρώ, στοιχείο που αναμένεται να συνεισφέρει ουσιαστικά στη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των δημόσιων νοσοκομείων".
Στο οικονομικό έτος 2019 το Υπουργείο Υγείας αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συνεχίσει σειρά διαρθρωτικών παρεμβάσεων για:
α) τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ με την επιπλέον επέκταση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και την αναβάθμιση των υφιστάμενων δομών της πρωτοβάθμιας περίθαλψης,
β) τη λειτουργική υποστήριξη (ενίσχυση του ΕΣΥ με επιπλέον ανθρώπινους και υλικούς πόρους) του πολιτικού σχεδίου της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού και της ισότιμης υγειονομικής φροντίδας των ανασφάλιστων πολιτών,
γ) την παγίωση της νέας φαρμακευτικής πολιτικής με προτεραιότητα στην εδραίωση του νεοσύστατου μηχανισμού της αξιολόγησης της φαρμακευτικής καινοτομίας και των τεχνολογιών υγείας (ΗΤΑ), σε συνδυασμό με τη διαπραγμάτευση προσιτών τιμών για τα ακριβά φάρμακα για τα οποία παρέχεται αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ, και τη δημιουργία επιπλέον υποχρεωτικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης,
δ) την τροποποίηση των Οργανισμών των νοσοκομείων,
ε) την ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του Συστήματος Υγείας,
στ) την έμφαση στον καθολικό εμβολιασμό του παιδικού πληθυσμού και την αναβαθμισμένη υγειονομική φροντίδα των προσφύγων-μεταναστών. 
Τέλος, η έναρξη λειτουργίας της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ν. 4472/2017) προβλέπεται να συνεισφέρει σημαντικά προς την κατεύθυνση της δημιουργίας ενός κεντρικού συστήματος προμηθειών, αναφερόμενο στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ και του συστήματος ΠΦΥ, καθώς και των λοιπών δομών παροχής φροντίδας υγείας.
Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ)
Ο οργανισμός αναμένεται να εμφανίσει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα ύψους 322 εκατ. ευρώ το 2018.
Το αποτέλεσμα αυτό αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια μείωσης των απλήρωτων υποχρεώσεων του ΕΟΠΥΥ σε τρίτους, η οποία εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί τόσο μέσω της επιτάχυνσης των πληρωμών από τα ταμειακά του διαθέσιμα, όσο και από το συμψηφισμό υποχρεώσεων του οργανισμού με οφειλόμενα ποσά από τους μηχανισμούς αυτόματων επιστροφών και κλιμακούμενου ποσοστού επιστροφής (rebate και clawback).
Αντίστοιχα, για το 2019, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του ΕΟΠΥΥ αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 269 εκατ. ευρώ. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης των παρόχων υγείας σε δεδουλευμένη βάση εντός του ορίου των 2.001 εκατ. ευρώ και 1.455 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, κυρίως με τη χρήση των μηχανισμών αυτόματων επιστροφών (clawback) και του κλιμακούμενου ποσοστού επιστροφής (rebate).
Από το σύνολο των εκκρεμών υποχρεώσεων των φορέων, ως ληξιπρόθεσμες ορίζονται εκείνες οι οποίες δεν έχουν εξοφληθεί μετά την παρέλευση 90 ημερών από την ημερομηνία υποχρέωσης εξόφλησής τους. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων συμπεριλαμβάνουν ποσά από rebate και clawback που δεν έχουν συμψηφιστεί ακόμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ έφταναν τον Σεπτέμβριο φέτος τα 252 εκ. ευρώ και των νοσοκομείων τα 409 εκ. ευρώ.
Νομικά πρόσωπα και ΔΕΚΟ
Τα νομικά πρόσωπα εποπτείας του Υπουργείου Υγείας, στα οποία περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), η Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (ΑΕΜΥ) ΑΕ, ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), το Ελληνικό Κέντρο Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ) και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), αναμένεται να εμφανίσουν τόσο για το 2018 όσο και για το 2019 θετικό αποτέλεσμα ύψους 19 εκατ. ευρώ, προερχόμενο κατά κύριο λόγο από τον ΕΟΦ.
Η μοναδική ΔΕΚΟ του υπουργείου, το ΚΕΕΛΠΝΟ, για το 2018 αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα ύψους περίπου 4 εκατ. ευρώ, οφειλόμενο σε δαπάνες για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, το οποίο θα καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα του φορέα, ενώ για το έτος 2019 προβλέπεται ισοσκελισμένο αποτέλεσμα. 
Πηγή: healthmag.gr