Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

Η ΑΛΟΓΙΣΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΩΝ


“ Η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών βλάπτει σοβαρά την υγεία”!

Ας δούμε το δημοσίευμα του Αλέξανδρου Τσαπέκου Προέδρου του  ΦΣΡ:
Να θυμόμαστε πάντα τη διαφορά : Όταν καταναλώνουμε ένα κάποιο φάρμακο , χωρίς να το χρειαζόμαστε , κάνουμε κακό στον εαυτό μας . Όταν όμως καταναλώνουμε άσκοπα αντιβιοτικά, εκτός από εμάς , κάνουμε κακό στους συνανθρώπους μας , σε όλη τη κοινωνία , στη Δημόσια Υγεία .
Με τη σκέψη λοιπόν στους συνανθρώπους μας , οι οποίοι εισάγονται στο Νοσοκομείο με λοίμωξη και στη συνέχεια καταλήγουν λόγω των ανθεκτικών μικροβίων και της αδυναμίας των σημερινών αντιβιοτικών να τα πολεμήσουν , όλοι οι υγειονομικοί , έχοντας μερίδιο ευθύνης ο καθένας μας - και πρώτα εγώ , οφείλουμε να προσπαθήσουμε να σταματήσουμε το φαινόμενο αυτό, υπερβαίνοντας εάν χρειαστεί ακόμη και τους εαυτούς μας. 
Σήμερα η αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών συγκαταλέγεται στα πρώτα μεγαλύτερα προβλήματα της ανθρωπότητας , δηλαδή ανάμεσα σε εκείνα της καταστροφής του περιβάλλοντος, των πολέμων, των πυρηνικών , του καρκίνου , του Αids , του ενεργειακού, των ναρκωτικών και της φτώχειας - πείνας. 
Ο Alexander Fleming, αυτός που ανακάλυψε την πενικιλίνη , κατά την απονομή το 1945 του Νόμπελ της Ιατρικής στον ίδιο , προέβλεψε στην ομιλία του:
«Φοβάμαι ότι θα χρησιμοποιηθούν με λανθασμένο τρόπο και θα έχουμε ανθεκτικά μικρόβια».
--Εδώ και τριανταπέντε περίπου χρόνια δεν έχει παραχθεί νέο αντιβιοτικό και όσα κυκλοφόρησαν είναι παράγωγα παλαιοτέρων . 
-- Δεν υπάρχει το ανάλογο ενδιαφέρον από τις Φαρμακευτικές Εταιρείες να επενδύσουν στην έρευνα , λόγω του τεράστιου κόστους και περιμένουν από τα κράτη να την επιδοτήσουν . 
--Το 2015 στην Ε.Ε. πέθαναν από ανθεκτικά μικρόβια 33.000 άνθρωποι
--Υπολογίζεται ότι έως το 2050 θα πεθάνουν παγκοσμίως περίπου 10.000.000 άτομα από λοιμώξεις πολυανθεκτικών μικροβίων, οι οποίες με τα σημερινά δεδομένα θα αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου με περισσότερα περιστατικά από όσα ο καρκίνος και τα τροχαία δυστυχήματα. 
--Οι περισσότεροι από τους θανάτους λόγω των λοιμώξεων αφορούν κυρίως μωρά μικρότερα των 12 μηνών και τους άνω των 65 ετών
--Το πρόβλημα μεγαλώνει περισσότερο και με όσα αντιβιοτικά αλόγιστα χορηγούνται στα ζώα ή ακόμη και στα φυτά .Η υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών προκαλεί ανθεκτικότητα στα βακτήρια τα οποία περνούν μέσω της τροφικής αλυσίδας στον άνθρωπο.
--Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαμηνύει ότι σήμερα έχουμε μόνο δύο όπλα : 1) να τηρούμε όλους τους κανόνες υγιεινής και άρα όσο το δυνατόν να μη μεταδίδουμε μικρόβια και 2) να μην κάνουμε άσκοπη χρήση αντιβιοτικών. Μόνο με αυτά τα δύο μείναμε. 
Φαντάζεστε να μπαίνετε με υψηλό πυρετό λόγω λοίμωξης ή να προσβληθείτε από μια ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, όντας στο Νοσοκομείο για άλλο λόγο, και τα αντιβιοτικά που απανωτά το ένα μετά το άλλο σας χορηγούν να μην έχουν κανένα αποτέλεσμα, και οι γιατροί να σηκώνουν τα χέρια ; 
Συνεπώς ας έχουμε υπόψη μας: 
• Το κοινό κρυολόγημα και γενικά οι ιώσεις δεν χρειάζονται αντιβιοτικά.
• Τα παυσίπονα ανακουφίζουν από τον πόνο και τον πυρετό.
• Τα αποχρεμπτικά απομακρύνουν τις εκκρίσεις από τους αεραγωγούς.
• Τα αντισταμινικά ανακουφίζουν από τη δύσπνοια και το φτάρνισμα .
• Η κατανάλωση άφθονων υγρών και η ανάπαυση μπορούν να ανακουφίσουν τα συμπτώματα οποιασδήποτε χειμερινής ασθένειας.
• Τα προϊόντα που περιέχουν αντισηπτικά συστατικά αρκούν για μια απλή αντισηψία της στοματοφαρυγγικής κοιλότητας, όταν υπάρχει πονόλαιμος. 
• Όπου είναι εφικτό, με τον κατάλληλο εμβολιασμό, αποφεύγουμε τη λοίμωξη , και
• Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας και τα χέρια των παιδιών σας, όπως για παράδειγμα μετά από φτέρνισμα ή βήξιμο, πριν αγγίξουμε άλλα αντικείμενα ή ανθρώπους.
Οι περισσότεροι ,λίγο πολύ , όλα τα παραπάνω τα γνωρίζουμε. Όμως δεν τα εφαρμόζουμε. Ακόμη και εμείς οι υγειονομικοί εύκολα λέμε ''δεν πειράζει''. Και δυστυχώς , μόνο όταν κάποιος δικός μας χαροπαλεύει τότε αναλογιζόμαστε , συνειδητά πλέον , το λάθος μας .
Ο Σύλλογός μας θεωρώ, ότι ανέδειξε επαρκώς το θέμα στην καμπάνιά του για την ορθή χρήση των φαρμάκων, όλα τα τελευταία χρόνια. Και θα συνεχίσει να το κάνει .

Αλέξανδρος Τσαπέκος
 Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης.