Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2018

Λιγότερη αντιβίωση και με συνταγή γιατρού για το 91% των Ελλήνων



Μόνο το 23% έχει ενημερωθεί ότι τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο
Μόλις μια θέση κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης βρίσκεται πλέον η Ελλάδα στην χρήση αντιβιοτικών, καθώς το 31% των Ελλήνων πήρε αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο, έναντι 32% στην Ε.Ε. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες, όταν το 47% των Ιταλών δηλώνει ότι πήρε αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο, ποσοστό αυξημένο κατά 4 μονάδες, σε σύγκριση με πρόπερσι. Τελευταίοι στην κατάταξη έρχονται οι Σουηδοί με ποσοστό 20%, παρότι κατέγραψαν αύξηση της χρήσης αντιβιοτικών κατά δύο μονάδες από πρόπερσι.
Τη μεγαλύτερη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών παρουσίασαν η Ρουμανία με 10 μονάδες , το Λουξεμβούργο και η Ελλάδα με 7 μονάδες, η Μάλτα με 6 μονάδες και η Ισπανία, Βουλγαρία, Τσεχία και Φινλανδία με 5 μονάδες.
Τη μεγαλύτερη αύξηση παρουσίασε η Δανία με 5 ποσοστιαίες μονάδες.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που έγινε με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα κατά των αντιβιοτικών, σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα το 2016.
Αντιβιοτικά μόνο με συνταγή για το 91% των Ελλήνων
Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα, συνολικά στην Ευρώπη, το 93% προμηθεύτηκε τα αντιβιοτικά από τον γιατρό του και μόλις 3% τα πήρε χωρίς ιατρική συνταγή, ενώ άλλο ένα 3% είχε "περίσσευμα" από προηγούμενη φορά, στο σπίτι. Στην Ελλάδα, το αντίστοιχο ποσοστό είναι 91% με το υπόλοιπο 9% να μην το έχει προμηθευτεί μέσω συνταγογράφησης. Στην περίπτωση αυτή, η χώρα μας έχει κάνει σημαντική πρόοδο, καθώς η λήψη αντιβιοτικών με συνταγή γιατρού αυξήθηκε κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με πρόπερσι, ενώ η αυθαίρετη λήψη αντιβιοτικών μειώθηκε κατά 11%.
Την πρωτιά στη λήψη αντιβιοτικών μόνο με συνταγή γιατρού έχουν οι Ολλανδοί με ποσοστό 99%, ενώ τελευταίοι είναι οι Αυστριακοί με ποσοστό 84%.
Οι Ευρωπαίοι, παίρνουν αντιβιοτικά για να αντιμετωπίσουν τα συμπτώματα της πάθησής τους κατά 36%, για την ασθένεια την ίδια κατά 31%, ενώ και για τα δύο, μόλις 12%. Η λήψη γίνεται για την αντιμετώπιση βρογχίτιδας σε ποσοστό 16%, πονόλαιμο 14%, γρίπη και ουρολοίμωξη από 12%, πυρετό 11%, δερματικά 9%, κρυολόγημα και ρινοφαρυγγίτιδα 8%, βήχα 7%, πνευμονία 5%, πονοκέφαλο 4%, διάρροια 2% και άλλα νοσήματα 14%.
Στην Ελλάδα, αντιβίωση παίρνει το 32% για την ασθένεια, το 25% για τα συμπτώματα και το 26% και για τα δύο μαζί. Κυριότερος λόγος με ποσοστό 23% είναι ο πυρετός, με 17% το κρυολόγημα, ένα 16% για τη γρίπη, 13% για ρινοφαρυγγίτιδα, 12% για βρογχίτιδα και πονόλαιμο, από 10% για ουρολοίμωξη και βήχα, 7% για πνευμονία κλπ.
Εξετάσεις πριν την αντιβίωση
Πριν την λήψη αντιβιοτικών, το 41% των Ευρωπαίων, αλλά και των Ελλήνων κάνει εξετάσεις, ενώ το 56% όχι. Εδώ την πρωτιά κατέχουν οι Τσέχοι με 72% και τελευταίοι έρχονται οι Ιταλοί με 34%.
Έλλειψη γνώσης
·         Μόλις το 43% των Ευρωπαίων γνωρίζει ότι τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς, και μάλιστα το ποσοστό που δηλώνει ότι τους σκοτώνει, αυξήθηκε κατά 2 μονάδες στο 48%, μειώνοντας αυτούς που δήλωναν άγνοια, από 11% σε 9%! Τελευταίοι στην κατάταξη, βρισκόμαστε οι Έλληνες, που το 71% πιστεύει ότι τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τους ιούς και μόλις το 23% (+3% σε σχέση με το 2016) γνωρίζει τη σωστή απάντηση, σε αντίθεση με τους Σουηδούς, που το 74% γνωρίζει ότι τα αντιβιοτικά δεν σκοτώνουν τους ιούς.
·         Σχετικά με την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών στο κρυολόγημα, το 66% των Ευρωπαίων δηλώνει σωστά πως δεν έχουν, ενώ το 28% δηλώνει πως έχουν. Τη σωστή απάντηση έδωσε το 85% των Σουηδών, το 39% των Ελλήνων (ποσοστό αυξημένο κατά 9% σε σχέση με πρόπερσι) και μόλις το 37% των Πορτογάλων.
·         Το 85% των Ευρωπαίων, γνωρίζει ότι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών τα καθιστά αναποτελεσματικά και μόλις το 9% δηλώνει πως η απάντηση αυτή είναι λάθος. Την πρωτιά στις σωστές απαντήσεις δίνουν οι Έλληνες με ποσοστό 97% (ποσοστό αυξημένο κατά 4% σε σχέση με πρόπερσι) και ένα 2% δηλώνει άγνοια, ενώ τελευταίοι έρχονται οι Ιταλοί που απαντούν σωστά, σε ποσοστό 70% (ποσοστό αυξημένο κατά 12% σε σχέση με πρόπερσι), λάθος 18% και ένα 12% δηλώνει άγνοια.
·         Επίσης, το 68% των Ευρωπαίων γνωρίζουν ότι η διάρροια μπορεί να είναι παρενέργεια των αντιβιοτικών, με πρώτους τους Κυπρίους να απαντούν σωστά σε ποσοστό 84%, τους Έλληνες στην 11η θέση με ποσοστό 73% και τους Σουηδούς στην τελευταία θέση με ποσοστό 59%.
·         Πότε σταματά η λήψη των αντιβιοτικών; Το 84% των Ευρωπαίων απαντά, όταν ληφθούν όλες οι δόσεις που συνέστησε ο γιατρός, με το 13% να απαντά "όταν αισθανθείς καλύτερα"... Τη σωστή απάντηση για την ολοκλήρωση του θεραπευτικού σχήματος, δίνουν οι Σουηδοί με 95%, στην 11η θέση οι Έλληνες με 85% και τελευταίοι οι Βούλγαροι με  70%. Εδώ, η μεγαλύτερη βελτίωση στη γνώση καταγράφεται στη χώρα μας, αφού η πρόοδος αύξησε το ποσοστό των σωστών απαντήσεων κατά 14% και ακολουθούν οι Ιταλοί και οι Λιθουανοί με 7% και οι Κύπριοι και οι Λετονοί με 6%.
Ενημέρωση για τα αντιβιοτικά
Εντούτοις, μόλις το 33% των Ευρωπαίων θυμάται να ενημερώθηκε για την άσκοπη χρήση αντιβιοτικών, πχ. σε ένα κρυολόγημα. Οι πρώτοι στην ενημέρωση ήταν οι Φινλανδοί σε ποσοστό 59%, οι Έλληνες στην 19η θέση με ποσοστό 24% και τελευταίοι οι Ρουμάνοι με 14%.
Το 41% όλων ενημερώθηκε από γιατρό, το 28% από την τηλεόραση, το 24% από διαφήμιση, το 19% από εφημερίδες, το 15% από το internet και social media, το 14% από φαρμακοποιό, το 8% από άλλο επαγγελματία υγείας, όπως νοσηλευτή ή φυσικοθεραπευτή κλπ.
Η γνώση δεν αλλάζει γνώμη...
Και όμως η πληροφορία αυτή, δεν τους άλλαξε τη γνώμη για τη χρήση των αντιβιοτικών σε ποσοστό 70%. Περισσότερο επηρεάστηκαν από την πληροφορία οι Κύπριοι σε ποσοστό 66%, το 50% των Ελλήνων και μόλις το 15% των Σουηδών.
Από τους Ευρωπαίους που επηρεάστηκαν από την ενημέρωση για την άσκοπη χρήση αντιβιοτικών και τις επιπτώσεις της, το 65% δηλώνει πως στο εξής θα συμβουλεύεται γιατρό πριν τη χρήση τους (στην Ελλάδα το 76%), το 39% ότι δεν θα ξαναπάρει αντιβιοτικά χωρίς συνταγή (στην Ελλάδα το 62%), το 23% ότι δεν θα ξανακάνει αυτοθεραπεία με αντιβίωση (στην Ελλάδα το 28%), και το 19% δεν θα ξανακρατήσει αντιβιοτικά για την επόμενη φορά που θα αρρωστήσει (στην Ελλάδα το 28%).
Ένα 5%, δήλωσε ότι θα κρατήσει τα περισσευούμενα αντιβιοτικά, για συγγενείς και φίλους όταν αρρωστήσουν (στην Ελλάδα το 2%)...
Πηγή : healthmag.gr