Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2018

''Ταύροι εν υαλοπωλείο'' Φαρμακοποιοί και Φυσικοθεραπευτές




Αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα αντιδράσεων για το άρθρο 74. Οι Φαρμακοποιοί αποφασίζουν σήμερα.

Έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο πραγματοποιείται σήμερα από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, ενώ οι φυσικοθεραπευτές συγκάλεσαν έκτακτο διοικητικό συμβούλιο την Κυριακή. Θέμα το άρθρο 74, το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα παροχής φυσικοθεραπείας από τα ιδιωτικά γυμναστήρια και τις ιδιωτικές σχολές εκμάθησης αθλημάτων, ενώ παράλληλα απελευθερώνει την διάθεση βιταμινών, σκευασμάτων και συμπληρωμάτων διατροφής που έχουν εγκριθεί από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ), με πρόσχημα την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας προς την αντίστοιχη Κοινοτική ΟΔ/2002/46/ΕΚ «για την προσέγγιση των νομοθεσιών των κρατών μελών περί των συμπληρωμάτων διατροφής» (Β΄ 3328).



Φαρμακοποιοί

Παίζει και απεργία…

Η γνωστοποίηση απλώς και μόνο σκευασμάτων από τον ΕΟΦ με βάση μία κοινοτική οδηγία καθιστά το περιβάλλον προβληματικό με τεράστια επικινδυνότητα, μας ανέφερε μέλος του ΔΣ του ΠΦΣ. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι κοινοτικές οδηγίες θα πρέπει να αναπροσαρμόζονται έτσι ώστε να λαμβάνουν υπόψη τους τα δεδομένα της κάθε αγοράς.

Επίσης στα συμπληρώματα διατροφής πρέπει να ισχύσει ακριβώς ό,τι συμβαίνει και στα φάρμακα. Τα τελευταία εφόσον περάσουν επιτυχώς τους ελέγχους –κλινικές μελέτες- παίρνουν τις απαραίτητες εγκρίσεις από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και ξεκινούν να διατίθενται στην αγορά. Γεγονός που δεν ισχύει στα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία προωθούνται χωρίς κανένα έλεγχο και αν προκύψει κάποιο δυσμενές γεγονός, τότε μόνο ανακαλούνται.

Πρέπει λοιπόν, αναφέρει η πηγή μας, ο ΕΟΦ να περιχαρακώσει την αγορά των συμπληρωμάτων διατροφής, έτσι ώστε να μπει και ένα τέλος στα κρούσματα δηλητηριάσεων και βλαβών που μπορεί να προκαλέσει η άσκοπη και άκυρη κατανάλωσή τους.

Με την διάταξη πρόκληση, ο κίνδυνος έκθεσης των καταναλωτών σε μια σειρά ποσοτικών και ποιοτικών ελαττωματικών προϊόντων, όπου η πρώτη ύλη, η προέλευσή της, η πρακτική παρασκευή τους, οι ενδεχόμενες επιμολύνσεις, τα βαρέα μέταλλα που μπορεί να περιέχουν, οι μεταλλαξιογόνες ουσίες, η πιθανή παρουσία αντιβιοτικών και φυτοφαρμάκων σε αυτά, αποτελούν λόγους έντονης ανησυχίας.

Και καταλήγει ακόμη μια φορά ότι η υγεία θυσιάζεται στο βωμό του κέρδους, καθώς πολλοί αλεξιπτωτιστές θα ήθελαν μερίδιο από τα 56 εκατ. Ευρώ που εκτιμάται ο τζίρος των συμπληρωμάτων διατροφής.

Φυσικοθεραπευτές

Να ενημερωθούν για απόφαση του ΚΕΣΥ.

Σε συνομιλία που είχαμε με τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών κ. Πέτρο Λυμπερίδη, τόνισε ότι η ποιότητα και η ασφάλεια της παροχής φυσικοθεραπευτκών πράξεων διασφαλίζεται όταν αυτές πραγματοποιούνται σε οργανωμένους χώρους και όχι αποσπασματικά. Οι εμπνευστές της συγκεκριμένης διάταξης θα μπορούσαν να ενημερωθούν σχετικά από απόφαση της ολομέλειας του ΚΕΣΥ, που πάρθηκε στη δεκαετία του 90 και ισχυριζόταν ακριβώς αυτό: παροχή φυσικοθεραπειών μόνο σε θεσμοθετημένους και οργανωμένους χώρους Υγείας.

Με στόχο την απόσυρση της πρότασης για την παροχή φυσικοθεραπειών σε γυμναστήρια, η διοίκηση του Π.Σ.Φ αποφάσισε να συνεδριάσει έκτακτα την Κυριακή με διευρυμένη σύνθεση, καλώντας τα Προεδρεία από όλη τη χώρα, για να εξετάσει τους τρόπους αντίδρασης στις προτάσεις που ευτελίζουν το επάγγελμα του φυσικοθεραπευτή και θέτουν σε κίνδυνο την Δημόσια Υγεία. Παράλληλα, όπως μας ανέφερε ο κ. Π. Λυμπερίδης, έχει ζητηθεί άμεση συνάντηση και με τον υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γ. Βασιλειάδη αλλά και με παράγοντες του Υπουργείου Υγείας.

Βέβαια από την άλλη, κάποιοι ισχυρίζονται ότι για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας πάντα κάποια γυμναστήρια προσέφεραν παράνομα ιατρικές πράξεις που πρέπει να εκτελούνται από ειδικούς ή προωθούσαν ως μεσάζοντες συμπληρώματα διατροφής. Απλώς, ενώ μέχρι τώρα η συγκεκριμένη δράση ήταν παράνομη, έρχεται ένα νομοσχέδιο για την θεσμοθέτηση της δράσης αυτής καθιστώντας την νόμιμη.

Πηγή : iatronet